Leverandørers lange energikontrakter kan holde fødevarepriser oppe

2. JUN 2023 • 12:56ERHVERV/POLITIK

Dagligvarekoncernen Coop peger fredag på, at leverandørerne er med til at holde priserne oppe i butikkerne.

De høje energipriser, der det seneste år har ført til hastigt stigende forbrugerpriser, har siden nytår fundet et niveau, der ikke er set lavere siden 2021.

Det betyder imidlertid ikke, at dagligvarekædernes priser er fulgt med ned i samme tempo.

Det kan skyldes, at leverandørerne sidder fast i nogle lange og dyre energikontrakter, som kan medføre en vis forsinkelse i pristilpasningerne.

Det vurderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Vores analyse viser først og fremmest, at danske fødevarepriser er steget mindre end i sammenlignelige lande fra begyndelsen af 2022 til april 2023, siger Niels Enemærke, der er kontorchef hos styrelsen.

- En del af produktionspriserne er faldet, og vi kan konstatere, at der er en træghed i tilpasningen af forbrugerpriserne.

- Den samme træghed gjorde sig også gældende, da samme del af produktionspriserne steg, hvor forbrugerpriserne først fulgte med op med en betydelig forsinkelse, lyder det.

Den træge udvikling kan i sidste ende betyde, at forbrugerne må kigge langt efter et lavere madbudget.

Styrelsen har ikke et præcist bud på, hvornår forbrugerne kan forvente lavere priser i butikkerne. Men det er noget, man holder øje med, lyder det.

Tidligere fredag har dagligvaregiganten Coop netop peget på, at leverandørerne er med til at holde priserne oppe i butikkerne.

Faktisk fortsætter leverandørernes priser med at stige, lyder det.

Derfor lægger Coop nu pres på sine leverandører for at få priserne ned hurtigst muligt. Det siger kommerciel direktør i Coop Jeff Salter til mediet Dagligvarehandlen.dk.

- Det gør vi fortsat. Og nu skærper vi vores krav til, at priserne skal ned og er klar til at gå meget langt over for dem, der ikke er lydhøre og rimelige.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er fødevarepriserne begyndt at stabilisere sig.

Kigger man bredt på udviklingen i fødevarepriserne i Danmark, står det dog ikke lige så galt til, som det gør hos nogle af EU-naboerne.

Siden starten af 2022 er danske fødevarepriser nemlig steget noget mindre, end tilfældet har været i eksempelvis Sverige, Holland og Tyskland.

Undtagelsesvist er de danske priser på smør og æg dog steget lige så meget som i de omkringliggende lande.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU