LA's nedskæring af u-bistand kritiseres for ringe geopolitisk timing
Liberal Alliances plan om at skære udviklingsbistand kan koste geopolitisk indflydelse, siger NGO.
Det er det helt forkerte tidspunkt, at Liberal Alliance vil skære på udviklingsbistanden.Geopolitisk har Danmark og Vesten en stærk interesse i at bevare forbindelse til udviklingslande, og det kan mindskes, hvis engagementet svækkes.
Det siger John Nordbo, rådgiver i NGO’en Care, der arbejder i udviklingslande.
- Det er utroligt dårlig timing, siger han.
- Vi har en situation, hvor vi geopolitisk som EU og Danmark har meget stærke interesser i ikke at skubbe resten af verden fra os. Hvis vi skærer ned på udviklingsbistanden, sender vi et signal om, at vi er umådeligt ligeglade med, hvordan folk har det i andre dele af verden.
Liberal Alliance har i en ny plan forud for lørdagens landsmøde foreslået at skære udviklingsbistanden fra 0,7 procent af bruttonationalindekset til 0,5 procent.
Det vil ifølge partiet spare 6,1 milliarder kroner, der skal bruges på at finansiere skattelettelser.
Partiets leder, Alex Vanopslagh, afviser bekymringen.
Han mener, at udviklingsbistanden kan bruges klogere, end det er tilfældet i dag.
- Jeg ved ikke, om man skal se det som at svække engagementet, at man prioriterer pengene, hvor de gør mest gavn. Der er alt for mange penge, vi bruger i udviklingsbistand, der ikke kommer ud og har reel positiv virkning i samfundet med bidrag til vækst og sikkerhed, siger han til Ritzau.
Han fremhæver, at Danmark i dag er et af de lande, der relativt set bruger mest på udviklingsbistand. Det nye forslag på 0,5 procent vil flugte med EU’s gennemsnit.
- Vi bliver ikke udviklingsbistands-mæssigt et nyt Orbans Ungarn, siger Alex Vanopslagh.
Spørgsmål: Men det er under FN-forpligtelsen på 0,7 procent af BNI?
- Ja, jeg tror, der er fire eller fem lande i resten af Vesten, der lever op til FN's forpligtelse. Vi foreslår at komme på gennemsnittet i resten af EU.
Partilederen vil heller ikke anerkende, at mindre udviklingsbistand kan ramme den danske og vestlige indflydelse.
- I og med at vi stadig bruger 0,5 procent, er der stadig mulighed for at bruge pengene på andet end "feel good" og at fremme demokrati, men at vi også investerer i eksempelvis infrastruktur og sørger for, at vi dyrker de fælles geopolitiske interesser, der måtte være, siger Alex Vanopslagh.
Meldingen fra LA kommer i forlængelse af, at flere lande som Storbritannien, Frankrig og USA har annonceret nedskæringer på udviklingsbistanden.
Det er en helt forkert vej at gå, mener Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen.
Han varsler, at regeringen står fast på 0,7-procentsmålet.
Det vil ligefrem blive en adgangsbillet for kommende forhandlinger om en ny udviklingspolitisk strategi, har han sagt til Politiken:
- Det er ikke i den vestlige interesse, at vi har et lavere engagement i udviklingsbistanden. Derfor holder vi fast i vores målsætning på de 0,7. Vi skal i gang med at forhandle en ny udviklingspolitisk strategi, som skal forhandles med henblik på en konklusion inden sommerferien. Her vil entrébilletten til de forhandlinger være, at vi vedkender os FN-målet om de 0,7.
/ritzau/