Landsstyreformand vil løse konflikt om arktisk ambassadør

7. JUN 2023 • 00:50ERHVERV/POLITIK

Ifølge landsstyreformand Múte B. Egede vil Danmark og Grønland sammen løse problematik om arktisk ambassadør.

Den danske regering og Naalakkersuisut vil fortsætte dialogen omkring den arktiske ambassadør, hvis udnævnelse har skabt kritik i Grønland.

Sådan lyder det ifølge KNR fra Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, på et pressemøde i forbindelse med tirsdagens møde i det nyetablerede kontaktudvalg.

- Løsningen er kommet på, at vi sammen finder den bedste løsning. Vi har hvert vores udgangspunkt på, hvordan den post skal besættes, siger han.

Det er uvist, præcis hvad landsstyreformanden mener med det.

Múte B. Egede fra partiet Inuit Ataqatigiit sendte for nylig i Politiken en direkte kritik med adresse til den danske regering generelt og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i særdeleshed.

Et af de forhold, der har skabt størst irritation i Grønlands landsstyre, er Lars Løkkes udnævnelse af en arktisk ambassadør.

Her valgte han en dansk diplomat. Grønland havde forventet en grønlænder som arktisk ambassadør.

På pressemødet siger statsminister Mette Frederiksen (S) ifølge KNR, at man tirsdag har drøftet, hvordan rigsfællesskabet skal se ud i fremtiden.

Desuden er der blevet talt om spiralsagen, der handler om, at grønlandske kvinder og unge piger fra 1960'erne og frem fik opsat en svangerskabsforebyggende spiral.

Det gjaldt også grønlandske elever, der opholdt sig i Danmark på blandt andet efterskoler.

Der blev under spiralkampagnen opsat spiraler på omkring 4500 grønlandske kvinder og piger helt ned til 13 år - mange uden samtykke. En spiral er en form for prævention.

I juni sidste år meddelte den daværende socialdemokratiske regering, at en uvildig undersøgelse af spiralsagen ville blive iværksat.

Múte B. Egede har tidligere kritiseret Danmark for nøl i forbindelse med undersøgelsen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU