LA kræver hurtige svar fra Troels Lund i sag om våbenkøb

1. JUN 2023 • 07:40ERHVERV/POLITIK

Det handler om tillid til Forsvarsministeriet, mener Liberal Alliance, der med SF indkalder til hastesamråd.

Det er fint nok, at fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har sat gang i en redegørelse i sagen om indkøb af 19 kanoner, et indkøb som forsvarsforligskredsen i Folketinget muligvis traf på et forhastet og forkert grundlag.

Men den fungerende forsvarsminister bliver nødt til meget hurtigt at kunne give nogle tilfredsstillende svar i sagen, som netmediet Altinget har afsløret, mener Liberal Alliance.

- Selv om Troels Lund Poulsen allerede har sagt, at han vil sætte en redegørelse i gang, så er vi nødt til at have nogle svar allerede "upfront", før den redegørelse kommer, for med nogenlunde tillid til forsvarsministerens oplysninger at kunne gå ind i et forhandlingsforløb, siger forsvarsordfører Carsten Bach (LA).

Han henviser til, at der torsdag er det første møde om forhandlingsforløbet om det kommende forsvarsforlig.

- Det handler i bund og grund om tillid. Tillid til, at det, vi får at vide i Forsvarsministeriet, rent faktisk er rigtigt.

- Derfor er vi nødt til ret hurtigt at få dykket ned i denne sag og få oplysninger fra den fungerende minister, siger Carsten Bach.

Liberal Alliance vil sammen med SF indkalde Troels Lund Poulsen i et hastesamråd i sagen.

Altinget har afsløret, at den franske våbenproducent Nexter aldrig modtog henvendelse fra Danmark om at få et tilbud på hurtig levering af 19 kanoner.

Den nu sygemeldte forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), og Forsvarsministeriet havde ellers i januar ifølge Altinget i et notat oplyst Folketinget om, at tre våbenproducenter - heriblandt Nexter - var blevet bedt om et tilbud.

Regeringen lagde i den forbindelse op til, at man skulle have leveret våbnene fra israelske Elbit Systems - og bad om en afklaring fra forsvarsforligskredsen prompte, fordi det israelske tilbud stod til at udløbe kort efter.

Valget faldt da også på Elbit Systems, efter at Jakob Ellemann-Jensen hævdede, at det israelske tilbud var det bedste af de tre, som Danmark havde fået.

Altinget har fået en aktindsigt fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), som viser, at Nexter havde forsøgt at komme i kontakt med ministeriet om en pris og leveringsdato.

Ifølge Altinget skrev Nexter til FMI så sent som 26. januar, mens Jakob Ellemann-Jensen under et møde anbefalede Elbit Systems til danske politikere.

Carsten Bach påpeger, at beslutningen om at vælge Elbit Systems kunne have ændret sig, hvis forsvarsforligskredsen var blevet orienteret om, at Nexter ikke havde fået en henvendelse.

Spørgsmål: Med det, du ved nu, hvor alvorlig mener du, at denne sag ser ud til at være?

- Potentielt, hvis de oplysninger, vi nu har fået frem via Altinget, er rigtige, så er det decideret forkerte oplysninger. Og det ser jo ud til, at det nærmest kan være bevidst fejlinformation af forligskredsen.

- Der må sidde mindst én medarbejder i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som har meget røde ører og har leveret sin egen udgave af sandheden.

- Hvis det vitterligt står til troende, så er det jo dybt alvorligt, siger Carsten Bach.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU