LA kan være ude af ny udviklingsstrategi før forhandlinger er begyndt
LA's beskårede udviklingsbistand kan udelukke dem på forhånd fra forhandlinger om udviklingspolitisk strategi.
Allerede inden forhandlingerne om en ny udviklingspolitisk strategi for Danmark er begyndt, kan Liberal Alliance være ude.Partiet har nemlig foreslået at beskære udviklingsbistanden til et niveau, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) betragter som under ”entrebilletten” til forhandlingerne.
- Vi melder os ikke ud af nogen forhandlinger, men vores politik, og det vi går til valg på, er det, det er. Det er klart, at hvis regeringen så vil smide os ud af forhandlingerne, er det jo op til dem, siger Alex Vanopslagh, politisk leder for Liberal Alliance.
Han har i en ny plan foreslået at finansiere skattelettelser ved at sænke udviklingsbistanden fra 0,7 til 0,5 procent af Danmarks bruttonationalindeks.
Dette forår vil udenrigsministeren forhandle med Folketingets partier om en ny strategi, der skal sætte retningen for Danmarks engagement i udviklingslande.
Løkkes analyse er, at udviklingsbistanden er et centralt værktøj til at bevare og øge danske interesser i sårbare områder. Det er samtidig en tid, hvor Rusland og Kina øger deres involvering i udviklingslande, mens flere store vestlige lande som USA, England og Frankrig vil trække sig.
Lars Løkke Rasmussen mener derfor, at Danmark skal holde fast i udviklingsbistanden.
- Det er ikke i den vestlige interesse, at vi har et lavere engagement i udviklingsbistanden, har han for nyligt sagt til Politiken, hvor han fortsatte:
- Vi skal i gang med at forhandle en ny udviklingspolitisk strategi, som skal forhandles med henblik på en konklusion inden sommerferien. Her vil entrébilletten til de forhandlinger være, at vi vedkender os FN-målet om de 0,7.
Liberal Alliances nye plan lever dermed ikke op til den adgangsbillet til forhandlinger, Lars Løkke Rasmussen har varslet.
Men det får ikke Alex Vanopslagh til at genoverveje eller bøje sit bud.
- Vi kommer ikke til at ændre det udspil, vi har til en økonomisk plan. Hvad det angår mener vi, at pengene er bedre brugt på at styrke dansk konkurrenceevne og følge i slipstrømmen på mange andre europæiske lande, siger han.
/ritzau/