Knaster kan føre til færre bud på nye havvindparker

22. APR 2024 • 14:42ERHVERV/POLITIK

Green Power Denmark er spændt på, hvordan budgiverne vil vurdere nye udbudsvilkår for at få havvind i Danmark.

Når de seks havvindparker, som mandag er blevet sendt i udbud, engang bliver færdige, vil de producere mere end dobbelt så meget strøm, som de nuværende vindmølleparker i danske farvande gør.

Men der er en risiko for, at en eller flere af parkerne ikke bliver til noget, fordi ingen vil byde på dem.

Det advarer brancheforeningen Green Power Denmark om.

- Jeg håber, at de justeringer, der trods alt er foretaget i udbudsmaterialet, gør, at vi har fået nedbragt risikoen for udviklerne.

- Men vi kan ikke være sikre på, at der kommer bud på alle seks parker, siger Kristian Jensen, der er administrerende direktør hos Green Power Denmark.

Han peger blandt andet på regeringens krav om at få 20 procents medejerskab af havvindparkerne som noget, der kan få potentielle budgivere til at holde sig væk.

- Der mangler nogle meget klare afgrænsninger af, hvad det statslige medejerskab medfører, og i hvor høj grad staten vil blande sig i driften.

- Det står fortsat uklart, og det øger usikkerheden hos en kommende budgiver, siger han.

Ifølge Lars Aagaard (M), der er klima-, energi- og forsyningsminister, handler det om, at der er et bredt politisk ønske om at sikre danskerne et medejerskab.

- Det er danskernes søterritorie, og hvis der fremadrettet er en god forretning på det, skal danskerne også have deres andel af det, siger ministeren.

Han er fortrøstningsfuld i forhold til, at der bliver budt ind på havvindparkerne, men garantier giver ministeren ikke.

- Det er investorerne, der hver især skal tage stilling til, om de vil byde på det. Den usikkerhed, der er, det er en kendt usikkerhed. Det skal være sådan, at det skal løbe rundt uden statsstøtte, siger Aagaard.

Netop usikkerhed er ifølge Kristian Jensen gift for den slags projekter, hvor man i forvejen ikke ved, hvordan inflationen, renten og elpriserne udvikler sig.

Jo flere risici, jo lavere kan en energiudvikler byde for at være sikker på, at det bliver en god forretning på sigt.

- Man skal huske på, at der er rigtigt mange havvindudbud i Europa lige nu.

- Så udviklerne er ikke afhængige af, at de skal lave projekter i Danmark. De kan bare byde andre steder, hvis vilkårene er bedre der, og risikoen er mindre, siger Kristian Jensen.

Han nævner også en manglende garanti for, at der bliver etableret en brintrørsforbindelse til Tyskland som en risikofaktor, budgiverne skal forholde sig til.

- For nogle udbydere er muligheden for at producere brint med overskydende strøm afgørende for, om de vil byde på parkerne. Og de vil være afhængige af, at de kan flytte brinten omkostningseffektivt til de store aftagere i Tyskland.

- Derfor har vi har brug for, at regeringen tør gå forrest og lave den første investering, siger han.

Udbudsmaterialet har ad to omgange været sendt rundt til 15 potentielle budgivere, der over for Energistyrelsen har tilkendegivet deres syn på vilkårene.

De endelige udbudsvilkår vil fremgå af EU's udbudsportal om nogle dage.

Om det ender med at blive en god forretning i fremtiden, siger Aagaard:

- Man kan ikke lave en garanti for, hvad elpriserne er om 10-15 år. Det er op til de kommercielle virksomheder om at foretage den vurdering.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU