Forsyningsproblemer får Apple til at tabe omsætning

3. FEB 2023 • 00:03ERHVERV/POLITIK

Et første kvartal med færre iPhones over disken gør, at Apples omsætning skrumper sammenlignet med sidste år.

En vinter med omfattende coronarestriktioner i Kina har skabt problemer med forsyningen af iPhones, og det sætter sit aftryk på techgiganten Apples resultat for finansårets første kvartal.

Apple leverede en omsætning på 117,2 milliarder dollar. Det svarer til 793,5 milliarder danske kroner og er et fald på fem procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Analytikere havde forudset en omsætning på 121,1 milliarder dollar, svarende til 819,9 milliarder kroner, men det nåede techgiganten altså ikke helt. Det er ifølge nyhedsbureauet Reuters første gang siden 2016, at selskabet ikke lever op til analytikernes forventninger.

Aktieprisen endte på 1,88 dollar - 0,06 dollar under forventningen.

Apples administrerende direktør, Tim Cook, siger i Apples børsmeddelelse, at især problemer med forsyningskæden gav udfordringer for selskabet.

Coronarestriktioner haltede særligt produktionen på Apples fabrik i Zhengzhou i Kina, hvor der produceres Pro- og Pro Max-versionerne af Apples iPhone 14.

Pandemien gjorde desuden ifølge ham, at Apples butikker i Kina ikke blev besøgt lige så ofte.

I et interview med Reuters siger han, at det ser ud til at vende nu.

- Da tingene begyndte at genåbne i december (i Kina, red.), så vi en øgning i antallet af besøg i vores butikker sammenlignet med november og også en øgning i forespørgslen, siger han.

En generelt stærk amerikansk dollar har også gjort et indhug i købelysten hos kunder uden for USA.

En stærk dollar målt mod andre valutaer gør, at det dyrere for udenlandske kunder at købe Apple-produkter - og selskabet henter ifølge Reuters mere end halvdelen af sin omsætning uden for Nord- og Sydamerika.

Apple sluttede kvartalet med et nettoresultat på 30 milliarder dollar.

Det er et fald på 13,4 procent fra samme periode sidste år, hvor techgiganten gik ud af kvartalet med 34,6 milliarder i nettoresultat.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU