Chef for kryptobørs anklages: Byggede korthus af bedrag

13. DEC 2022 • 14:05ERHVERV/POLITIK

Den tidligere topchef for kryptobørsen FTX Sam Bankman-Fried er anholdt i Bahamas. Nu skal han for en dommer.

Udadtil gav Sam Bankman-Fried indtryk af, at kryptobørsen FTX var en af de sikreste bygninger inden for kryptoverdenen.

Men i virkeligheden var det et korthus bygget på bedrag, lyder anklagen fra de amerikanske børsmyndigheder, SEC, tirsdag.

Stifteren, Sam Bankman-Fried, er blevet anholdt i Bahamas, og i løbet af tirsdagen skal han stå over for en dommer på øen.

Han er blevet sigtet af SEC for at orkestrere et system, der bedrog dem, som investerede i FTX, hvor han var topchef.

Ifølge børsmyndighederne har FTX og Bankman-Fried siden maj 2019 hentet mere end 1,8 milliarder dollar i investeringer. Det svarer til 12,7 milliarder kroner.

SEC mener, at der er blevet omdirigeret penge til selskabet Alameda Research, som Bankman-Fried også står bag. De er blandt andet brugt til "overdådige ejendomskøb" og politiske donationer, lyder anklagen.

- Vi hævder, at Sam Bankman-Fried byggede et korthus på et grundlag af bedrag, mens han fortalte investorerne, at det var en af de sikreste bygninger inden for krypto, siger SEC-formand Gary Gensler i meddelelsen.

Sam Bankman-Fried grundlagde FTX i 2019 og gjorde det til en af de største børser for kryptovalutaer. Men FTX gennemgik tidligere på året et bemærkelsesværdigt kollaps, og siden har rygterne svirret om, at Bankman-Fried tjente stort på børsens fald.

I starten gik en aftale med en anden kryptobørs, Binance, i vasken, hvilket fik investorer til at trække penge ud af platformen med lynets hast. I løbet af 72 timer trak investorer intet mindre end cirka 43 milliarder kroner ud af platformen.

11. november søgte FTX konkursbeskyttelse i USA. Bankman-Fried gik af som topchef, og FTX indsatte i stedet John J. Ray III i jobbet.

I en række interviews og offentlige optrædener har Bankman-Fried siden erkendt, at der er lavet "risikovurderingsmæssige fejl". Men han har afvist, at der skulle være tale om svindel.

Nyhedsbureauet Reuters har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Bankman-Frieds repræsentanter, men det er ikke lykkedes.

FTX-stifteren blev arresteret mandag aften lokal tid på Bahamas, hvor selskabet var registreret. Han blev anholdt ved sit luksusområde, der kaldes Albany, i hovedstaden Nassau.

Anholdelsen skete efter anmodning fra den amerikanske regering. Han forventes at blive udleveret til USA.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU