Advokater får otte måneder til at granske jordskredssag i Randers

7. OKT 2024 • 11:46ERHVERV/POLITIK

Randers Kommunes rolle i Nordic Waste-sagen skal undersøges af uvildige advokater.

I maj næste år skal en uvildig advokatundersøgelse af Randers Kommunes rolle i og ansvar for jordskreddet ved virksomheden Nordic Waste være afsluttet.

Det fremgår af det kommissorium for undersøgelsen, som miljøminister Magnus Heunicke (S) og Folketingets partier mandag er blevet enige om. Det skriver Miljø- og Ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.

- Sagen i Randers med Nordic Waste var en tragedie, men desværre en tragedie man formentlig godt kunne have undgået. Det skal vi til bunds i nu, så vi sikrer, at det ikke sker igen, siger Magnus Heunicke i meddelelsen.

Der er endnu ikke fundet den advokat, der skal lave undersøgelsen.

Men det ligger nu fast, at det er kommunens sagsbehandling og administration på miljøskadeområdet, der skal undersøges.

Det skal klarlægges, om myndighedsbehandlingen i kommunen har "medført fejl eller forsømmelser" i forbindelse med Nordic Waste-sagen.

Tilbage i januar offentliggjorde Randers Kommune konklusionerne fra en advokatundersøgelse, som kommunen selv havde bestilt og betalt, af kommunens rolle i sagen.

Her lød det, at kommunen ikke kan drages til ansvar for jordskreddet.

Men det var altså ikke nok for politikerne på Christiansborg og Magnus Heunicke, der i juli annoncerede, at der skal være en uvildig advokatundersøgelse.

Nordic Waste-sagen fik for alvor offentlighedens opmærksomhed i december 2023, da et jordskred på jordrensningsvirksomhedens område ved Ølst ved Randers begyndte at nærme sig den nærliggende Alling Å.

Sagen har allerede kostet myndighederne mange millioner kroner i oprydning. Den seneste vurdering er, at oprydningen vil koste Randers Kommune cirka 300 millioner kroner.

Ud over undersøgelsen af Randers Kommune er en undersøgelse af gældende ret på miljøområdet også på vej, skriver Miljøministeriet i pressemeddelelsen.

Den skal "foretage en overordnet gennemgang af miljøskadereglerne og afdække behovet for ændringer".

Det er et udvalg bestående af 16 medlemmer, der skal lave undersøgelsen.

Undersøgelsen skal "så vidt muligt" færdiggøres inden udgangen af 2025.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT