Skaternes formand: 'Jeg følger spændt al den her virak omkring bådelauget'

Skaternes formand: 'Jeg følger spændt al den her virak omkring bådelauget'
I Rønne Street Sport ved formand Peter Lund Olsen ikke, hvilken betydning det får for foreningens skatebane ved Nørrekås i Rønne, at kommunen overvejer at tilbyde remisebygningen ved siden af til Bornholms Træbådelaug. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 10. JAN 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. JAN 2023 • 05:30

En flytning af Bornholms Træbådelaug til remisebygningen på Nørrekås i Rønne kan få konsekvenser for Rønne Street Sports skatebane, som ligger på pladsen foran bygningen.

 

Der bliver for tiden talt en hel del om Bornholms Træbådelaug og dets eventuelle flytning til den tidligere busremise på Nørrekås i Rønne. Der bliver talt lidt mindre om, hvad en sådan flytning kommer til at betyde for skateparken, som ligger på den asfalterede plads foran remisebygningen. Kan den blive liggende? Bliver den flyttet? Må den lukke?

Bag skateparken står foreningen Rønne Street Sport, og formand Peter Lund Olsen bliver svar skyldig.

– Jeg følger spændt al den her virak omkring bådelauget. Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at bådelauget er ked af, at de ikke kan få lov til at blive, hvor de er. Omvendt er jeg også ked af det, hvis det får indflydelse på vores bane, siger han.

I disse regnvåde januardage ligger skatebanen øde hen. Det er en del af problemet, og derfor har Rønne Street Sport hele tiden drømt om, at remisebygningen kunne bruges til ungeformål.

– Vi ønskede, at man kunne få nogle flere aktiviteter dernede, og det får vi ikke, hvis der ikke er nogen indendørsarealer. Når vi kommer hen i oktober, er der ikke et øje, og det er der ikke indtil marts-april, før vejret tillader, at man kan bevæge sig rundt udenfor. Kunne man bare have nogle enkelte ramper indendørs, havde det hjulpet utrolig meget på at fastholde de brugere, vi har, siger Peter Lund Olsen.

Fornuftig løsning for banen

Det har der faktisk været politisk opbakning til, og der er ad flere omgange sat penge af til det. For et år siden satte flertallet bag borgmester Jacob Trøst tre millioner kroner af til at etablere en form for ungdomshus i bygningerne. I mellemtiden er Dams Gård i Krystalgade blevet omdrejningspunktet for kommunens arbejde med ungdommen, og nu tales der om at flytte Bornholms Træbådelaug ind i det tidligere busværksted.

– Hvis de flytter bådelauget derhen, kan der være god synergi i forhold til, at det er en lystbådehavn, det kan jeg godt se. Omvendt håber jeg så, at man finder en fornuftig løsning for banen. Jeg vil være utrolig ked af, at man bare fjerner den, fordi den ligger i vejen, siger Peter Lund Olsen.

I stedet ser han to muligheder, hvis Bornholms Træbådelaug ender med at flytte ind i remisebygningen. Den ene er en sameksistens, hvor Rønne Street Sport får en del af sidebygningen. Den anden er en flytning af banen.

– I forbindelse med etableringen havde vi kig på andre steder, men en af grundene, til at det blev dernede var, fordi det var der, det var billigst. Alle andre steder skal der etableres nye arealer. Der skal graves op, etableres ny bund og ny asfalt. Det koster også penge. Hvis kommunen tager skridtet og etablerer træbådelauget dernede, så er der nogle, der skal betale for bådelauget, og der er nogle, der kommer til at betale en ny bane et sted. Medmindre man er så kynisk, at man siger: "I fik tre år, de udløber i 2023. Så er det slut", siger Peter Lund Olsen.

Det tvivler han dog på, da der både i kommunen og på landsplan er fokus på at gøre noget for de unge.

– Hvis man så starter med at flytte byens eneste skatebane eller nedlægge den, er det politisk risikabelt, siger han.

Flytning til Hasle

Sameksistensen forestiller Peter Lund Olsen sig kan foregå på den måde, at der til bådelauget bliver etableret en form for udgang ud mod havnebassinerne.

– Det tror jeg i øvrigt, de bliver nødt til under alle omstændigheder, for de porte, der er, kan man ikke få ret store både ind og ud ad, siger han.

Bygningerne kunne man dele på den måde, at træbådelauget fik hallen til sine både, mens man deler sidebygningen, så Rønne Street Sport får et rum, hvor skatebanens brugere kan opholde sig, mens de er der.

En flytning kunne være til rådhusparken, som Rønne Street Sport også havde kig på, inden banen blev etableret. Men der er flere naboer, som måske ikke ønsker en skatebane som nabo, og så vil det være dyrt, da der i dag er græs. Endelig vil det ikke løse udfordringen med manglende indendørsfaciliteter.

Og hvad med en anden placering til træbådelauget? Nogle taler om Hasle, men det tror Peter Lund Olsen ikke rigtig på.

– Hvis man ser på dem, der har sin gang dernede i dag og fortæller dem, at de skal køre til Hasle, så kan man lige så godt lade være med at flytte det, for så er der ikke noget bådelaug tilbage. Jeg er heldigvis ikke politiker, for de sidder også i en klemme. De kan have nok så mange gode intentioner, men hvis de ikke har pengene, må de prioritere, siger han.