Villa Nova genrejses

Villa Nova genrejses
PL Entreprise er ved at gennemrestaurere Villa Nova. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 5. OKT 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
5. OKT 2022 • 05:30

Villa Nova i Nordskoven i Rønne bliver gennemrestaureret, men overgår til undervisningssted uden alkoholbevilling, så det er slut med at feste på stedet.


Kommer man forbi Villa Nova i Nordskoven i disse dage, kunne man godt forledes til at tænke, at nådada, dét bliver det hæderkronede steds endeligt.

Men rolig nu, for det er snarere stedets genrejsning, man lige nu kan være vidne til, og som PL Entreprise er hyret til.

Her tirsdag over middag er Jan Jensen, som er er tilknyttet Bornholms Efterskole, godt nok ved med lydelig hamren at decimere en mur, men det handler alt sammen om, at det skal blive rigtig skidt, før det det bliver rigtig godt.

Der, hvor han er i gang, ser man rester af et gammelt tapet, og man aner vist sågar en munk, som er afbildet og i færd med at nyde et godt krus øl. Jan Jensen fortæller, at der er taget billeder af tapetet, inden nedrivningen gik i gang, for på den måde kan man genskabe det som en hilsen til fortiden, når murene er genopbygget.

Første gang, Villa Nova figurerede i Tidende, var 23. december 1869 i en annonce, som fortalte, at beværtningen var åben alle helligdage, hvis vejret tillod det, og mangt en bajer er da også blevet drukket og mangt en fest afviklet derude i skoven sidenhen.

Lige dét element er det slut med – forklaring følger – men stedet som sådan vil overleve, og nok er en del af hovedhusets tilstødende bygninger nu stort set revet ned, men de var fulde af råd – og de vil blive genopført.

Det fortæller forstander på Bornholms Efterskole Finn Pedersen.

Det er nemlig den nærtliggende efterskole, der har overtaget bygningerne på knap 600 kvadratmeter, og som i fremtiden skal benytte lokalerne til blandt andet undervisning.

Turde ikke ændre

Og han slår fast:

– Bygningerne bliver ikke revet ned, de bliver genopført. Noget har vi måttet rive ned, taget var plumråddent for eksempel, men vi genopbygger det hele, som det var, og vi genbruger det, der kan genbruges. Det er meningen, det hele kommer til at ligne sig selv igen.

Når I er færdige, vil det fremstå, som det gjorde før – bare uden råd?

– Præcis, siger Finn Pedersen.

– Det er jo en kulturperle, som skal ligne sig selv. Den er bygget over mange omgange, men alle kender den, så den turde jeg da ikke ændre, så ville jeg jo få hele øen på nakken.

Hvornår er I færdige med projektet?

– Ja, dét ved man jo ikke, for det er ikke til at få en håndværker, de har travlt alle sammen. Men horisonten er, at vi lægger et tag på, inden det bliver vinter, og så skal vi have noget fjernvarme. Dermed har vi fået lukket skallen af. Dernæst skal vi klargøre de første lokaler, som skal males og shines op og gerne være klar til skolestarten i august 2023. Det er planen at indvie de første lokaler da.

Når efterskolen overhovedet er gået ind i projektet og har overtaget bygningerne, skyldes det simpelthen mangel på lokaler, forklarer forstanderen.

– Det bliver til Villa Nova Undervisnings- og Kulturcenter, siger Finn Pedersen.

– Så kan vi lægge noget af vores undervisning der, og på den måde kan vi have nogle flere elever boende på matriklen. Det er lettere end at skulle bygge nyt i sådan nogle herlige omgivelser, som vi ligger i, for der er både strandbeskyttelse, skovlov og så videre.

 

Jan Jensen ved et tapet, hvor man aner en munk få sig et krus øl. Tapetet er blevet fotograferet, så det kan gendannes, når bygningen er reetableret, fortæller han. Foto: Torben Østergaard Møller

 

Slut med alkohol

Vil der også blive holdt en fest i ny og næ? Villa Nova er jo ikke mindst kendt for fester, koncerter og så videre.

– Ja, det ved jeg. Men når vi modtager vores anvendelsestilladelse overgår stedet til undervisning, og så ryger spiritusbevillingen. I fremtiden kan det blive brugt til kulturarrangementer i form af foredrag, aftenskoleundervisning og den slags. De, der hidtil har holdt festerne derude, har vel også efterhånden nået en alder, hvor ungdomsfesterne er et overstået kapitel, tænker jeg. Mon ikke det er et godt tidspunkt til et generationsskifte ...

Hvornår overtog I stedet?

– Vi har lavet et betinget skøde, for stedet ligger faktisk i kommunal sagsbehandling. Kommunen skal lige godkende, at det bruges til undervisning, og det er der jo lidt ventetid på. Men vi har per 1. oktober overtaget omkostningerne på ejendommen. Vi har haft en købsaftale og har også fået lov til at gå i gang derude, og vi har også fået en lejekontrakt fra Naturstyrelsen, siger Finn Pedersen.

– Nu afventer vi lige den indre anvendelsestilladelse, så vi kan bruge ejendommen til det, vi gerne vil.

Viking Atletik vil også i fremtiden have sin gang ved Villa Nova, idet klubben får et udhus, den kan benytte, ligesom den får en nøgle til den gamle entré og til et af klasserummene.

– De vil gerne benytte det tirsdag aften og lørdag, hvor vi aldrig har noget undervisning, forklarer Finn Pedersen og fortsætter:

– Alle, der er med i Viking og i øvrigt har interesse i perlen derude, skal bare føle sig velkomne.