Tyskerne kommer – og det er vildt, siger sommerhusudlejer

NYHED | ABONNENT | 28. SEP 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
28. SEP 2022 • 10:30

Ifølge Destination Bornholms turismebarometer vil de tyske turister næsten fordobles i uge 43 i forhold til i 2019. Feriepartner Bornholm modererer dog begejstringen.

 

I uge 42 holder danskerne efterårsferie, men i Tyskland er denne sæsonbestemte ferie fordelt ud over hele oktober, forstået på den måde, at forbundsstaterne holder den på skift.

Og det afspejler sig i Destination Bornholms turismebarometer.

– Men kan sige, at tyskerne samlet set holder efterårsferie i hele oktober måned, og det ser jo godt ud rent besøgsmæssigt, siger Pernille Kofod Lydolph, direktør i Destination Bornholm, i en kommentar til de tal, som fremgår af søjlediagrammerne.

 

 

 

I søjlerne udgør 2019 indeks 100, hvilket vil sige, at tal over 100 vidner om fremgang i 2022 set i forhold til 2019, som var det sidste almindelige år inden coronapandemien.

Når man ser på uge 43 eksploderer det jo nærmest med tyskere?

– Ja, lige præcis. Også i forhold til danskerne ser det rigtig fornuftigt ud, men det er rigtigt, at hvad angår det tyske marked, kan vi for alvor se, at der kommer et stort ryk. Som altid skal man selvfølgelig også lige notere sig, at barometret konstant er i bevægelse, og desto tættere vi kommer på en uge, desto sikrere kan vi være på, at tallene rent faktisk bliver realiseret. Men ikke desto mindre giver det en indikation af, at vi har mange gæster på vej, også ud over uge 42. Det er glædeligt, og det er det, vi har ønsket hele tiden, altså at få både et stærkt dansk og et stærkt internationalt marked, herunder især tyskerne. Vi står bedre i forhold til at få gæsterne til at komme hen over en stor del af året, og jeg ser udviklingen som et positivt udkomme af det, vi gør strategisk, og det vi gerne vil strategisk, siger Pernille Kofod Lydolp.

Produktudvikling

Og det, I gør, handler blandt andet om at køre nogle målrettede kampagner?

– Lige præcis. Og selvfølgelig også om den produktudvikling, der foregår, eksempelvis med Bornholm Craft Weeks, hvor vi hen over seks uger får præsenteret en masse kunsthåndværk, den bornholmske kulturuge og så videre. Produktudvikling kan man kalde det, siger direktøren.

Sammenligner man tallene med 2021, får man på grund af corona et anderledes billede, hvorfor 2019 – som rent faktisk var et rigtig godt år – er mest relevant at sammenligne med, påpeger hun.

Hos Dancenter Bornholm, som råder over cirka 275 sommerhuse, kan leder Per Allan Hansen nikke genkendende til tyskernes fremmarch. I forhold til, at de tyske turister i uge 43 ser ud til at ligge i indeks 195 – altså næsten en fordobling set i forhold til 2019 – siger han:

– Ja, tyskerne buldrer frem. Det er helt vildt. Det har det faktisk været længe. Hvis vi ser på en normal sæson, som vi er ved at være tilbage til set i forhold til corona, så fylder tyskerne jo generelt meget på Bornholm her i sensommeren og efteråret.

Her taler vi jo om at sammenligne med det seneste normale år?

– Ja. Men der er heller ingen tvivl om, at Bornholm er et nærmarked for tyskerne, for det er nemt at komme hertil, og de kender Bornholm, ved hvad øen står for og er trygge ved det, siger Per Allan Hansen.

– Måske har de rent faktisk haft svært at kunne komme til i højsæsonen, for da havde danskerne booket. De tyskere, vi ser nu, er gerne de ældre, og mange gange er de kun to mennesker i et sommerhus. Det er fantastiske kunder at få ind, må man sige. Det er rigtig godt.

Få procent foran

Andreas Brandt-Andersson, som ejer Feriepartner Bornholm, modererer dog begejstringen en kende. Han konstaterer, at sidste år, som var et specielt coronaår med ekstra mange danske turister, absolut ikke kan toppes, og ser han på, hvordan bureauets udlejning i forhold til 2019 tegner til at blive i år, siger han:

– I uge 42, altså den danske efterårsferie, ligger vi nogle procent foran. Det ser ud til, at vi får en belægning omkring 50 procent, hvor den i 2019 lå på cirka 45.

Det tegner altså til, at cirka halvdelen af Feriepartner Bornholms cirka 550 sommerhuse bliver udlejet i uge 42.

Hvad med uge 43?

– Da bliver det et dyk. Vi ligger lige nu på en belægningsprocent omkring 35, men det er, som det plejer, siger han.

Ser man på turismebarometeret, så ligger danskerne på indeks 112 i uge 43, og tyskerne er helt oppe på 195?

– Hold da op, siger Andreas Brandt-Andersson.

– Det kan da være, det kommer. Vi bliver booket okay, men jeg tror ikke, det kommer til at rykke sig det helt store. Jeg synes egentlig ikke, vores tyske gæster passer helt til det, barometret siger, og det samme gælder færgens tal. Det er ikke noget, jeg synes, jeg kan bruge så meget i forhold til min belægning. Men altså, i de to uger, vi har talt om, ligger vi gerne et sted mellem 30 og 50 procent i belægning, og jeg synes også, det ser fornuftigt ud.