Tilsyn: Elselskaber laver for store overskud på forbrugernes bekostning

Tilsyn: Elselskaber laver for store overskud på forbrugernes bekostning
Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | 13. JAN 2023 • 08:24
Af:
Ritzau
NYHED
13. JAN 2023 • 08:24

Ud over Trefor har også selskaber som Radius og Vores Elnet varslet højere tariffer på spidsbelastede tidspunkter.


De elnetselskaber, som har monopol på at transportere el rundt i det danske samfund, har for gunstige muligheder for at lave store overskud.

Sådan lyder det fra Forsyningstilsynet til Politiken.

- Der er helt klart nogle forbedringspotentialer. Der er mulighed for, at forbrugerne kan slippe billigere, siger direktør i Forsyningstilsynet Carsten Smidt til avisen.

Det Københavns-baserede elnetselskab Radius har de seneste fem år haft et overskud på tre milliarder kroner. Det svarer til 600 millioner kroner om året.

På baggrund af det overskud har Forbrugerrådet Tænk rejst sagen over for Forsyningstilsynet, der fungerer som konkurrencemyndighed for den danske energisektor.

Formand for bestyrelserne i Radius og elnetselskabet Cerius siger til Politiken, at selskaberne drives på almindelige markedsvilkår.

Elprisen samlet steg i 2022 samlet set 83 procent.

I september 2021 var den gennemsnitlige pris for en kilowatt-time (kWh) 2,42 kroner inklusive tariffer, moms og afgifter.

Det steg til 4,34 kroner i september 2022.

Det er stigende priser på gas, der er hovedforklaringen på elprisens himmelflugt det seneste år.

Flere netselskaber i hele landet som Radius, Trefor og Vores Elnet har varslet, at de såkaldte tariffer bliver dyrere på spidsbelastede tidspunkter fra i år.

Prisstigningen på tariffer rammer alle elkunder, uanset om man har fast eller variabel elpris.

Tariffer er betaling for transport af el og dækker udgifter til drift og vedligeholdelse af elnettet.

Netselskaberne har monopol i deres eget område. Men man kan stadig imødegå højere tariffer ved at ændre og flytte på sit forbrug.

Elregningen består ud over tariffer af rå elpris, moms og afgifter til staten. I den seneste tid har elpriserne været høje, fordi den rå elpris blev dyrere, og nu er turen altså kommet til en af de faste eludgifter.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 27-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Tirsdag: Det variable timepris-produkt er denne tirsdag i gennemsnit 17% billigere end det kvartalsfastsatte produkt. Tørretumblertesten afslører, at du sparer yderligere 4,41 kr. ved at tørre dit tøj kl. 23 i stedet for kl. 18. Opdateret kl. 00.14. Næste opdatering kl. 13.14.

Bornholms energi og forsyning