Stort havvindsprojekt sparket til hjørne

NYHED | 28. AUG 2023 • 06:58
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
28. AUG 2023 • 06:58

Energiselskabet Ørsted og investeringsselskabet CIP har opgivet et projekt med tre gigawatt havvind øst for Bornholm med tilhørende power-to-X-anlæg (PtX), i hvert fald indtil videre. PtX er en af de teknologier, man forestiller sig, kan erstatte fossile brændstoffer.

Det fortæller DR Bornholm.

– Det er sparket til hjørne, kan man nok godt sige, men det ændrer ikke på, at der efter vores opfattelse skal bygges, rigtig, rigtig, rigtig meget havvind i Østersøen. Vi synes, det er helt oplagt, at noget af den havvind bliver brugt til PtX, siger Ørsteds chef for energi og økonomi, Ulrik Stridbæk, til regionalradioen.

Hovedårsagen er, at regeringen lukkede den såkaldte åben dør-ordning, der gav private aktører mulighed for at etablere havvindmølleparker uden at betale for undergrunden, og Ulrik Stridbæk vurderer, at man skal over på den anden side af 2030, før et PtX-anlæg på Bornholm kan få vinger.

Ifølge en analyse fra CRT – Center for Regional- og Turismeforskning kunne CIP og Ørsteds PtX-anlæg alene bidrage med 410 arbejdspladser på Bornholm i 2030. Sammen med servicehavn og installationshavn kan det ifølge analysen give 900 arbejdspladser.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT