Lokalpolitiker er med til at give alkoholbevillinger: 'Vi har et andet ansvar i byer med bopælspligt'

Lokalpolitiker er med til at give alkoholbevillinger: 'Vi har et andet ansvar i byer med bopælspligt'
For Linda Kofoed Perssons (DF) handler det om at bevare en levende ø med helårsbyer, og så er man nødt til sikre, at folk også kan bo der hele året, og ikke være tvunget ud af deres hus to måneder om sommeren, mener hun. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 25. JUL 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
25. JUL 2022 • 05:30

Linda Kofoed Perssons mailbakke er blevet oversvømmet af mails fra borgere, der forsøger at bo i Gudhjem hele året, men som faktisk ikke synes, det er muligt. Hun sidder i det bornholmske bevillingsnævn, som har nægtet af give alkoholbevilling til en sommerbar i hjertet af Gudhjem.


Som formand for erhvervs-, bolig- og beskæftigelsesudvalget har Linda Kofoed Persson (DF) som udgangspunkt jahatten på. Men hun har også sæde i Bevillingsnævnet, som tager stilling til, hvem og hvor der må sælge alkohol. Og her kan hun i enkelte tilfælde føle sig nødsaget til at tage nejhatten på.

Det skete for nylig i spørgsmålet om MiniPenny i Gudhjem – en udendørs bar i byens centrale hovedgade. Her fik ansøgeren, hotelejer Martin Thorborg, for to uger siden afslag, da han søgte alkoholbevilling.

Hvad tænker du overordnet om det pres, der er på byer som Gudhjem og Svaneke om sommeren?

– Jeg tænker, det må være enormt svært at være helårsbeboer i en by, hvor nogen har den indstilling, at hvis man ikke kan leve med, at der tumult seks uger om året, så kan man bare flytte et andet sted hen. Hvis vi vil bevare en levende ø med helårsbyer, så er vi nødt til sikre, at folk også kan bo der hele året, og ikke være tvunget ud af deres hus to måneder om sommeren.

I byer uden bopælspligt er situationen anderledes, siger Linda Kofoed Persson. Her er nævnet mere venligt indstillet overfor ansøgninger om midlertidige alkoholbevillinger, specielt hvis beliggenheden tager hensyn til beboerne i området.

Hvad er der galt med en udendørsbar i Gudhjem? Er det ikke vigtigt, at tjene penge på turisterne?

– Jo, men der er masser af steder, der har bevilling i Gudhjem, siger Linda Kofoed Persson.

Når I tager stilling til bevillingsansøgninger, tager I så ikke mere hensyn til de gamle end til de nye?

– Overhovedet ikke. Det skeler vi overhovedet ikke til. Vi har haft meget lange drøftelser om, at i de byer, hvor folk bor hele året, der bliver vi nødt til at lægge restriktioner ind i områder, der er meget komprimerede, så folk kan have et liv ved siden af, hvor de kan bo og passe deres arbejde. Hvordan ville folk i Rønne have det, hvis der dukkede et sted med udskænkning op i nabohaven?

Hvorfor fik baren afslag i år?

– Jeg var ikke selv til stede på det møde, hvor beslutningen blev truffet. Men jeg har talt med mine kolleger i nævnet, og det er altså ikke korrekt, at der kun har været én klage. Min egen mailbakke er blevet oversvømmet af mails fra borgere, der forsøger at bo i Gudhjem hele året, men som faktisk ikke synes, det er muligt. Og de tør ikke gå ind i debatten på Facebook, fordi de føler sig udskældt af folk, der ikke bor i Gudhjem, siger Linda Kofoed Persson, der overtog partifællen Torben Rønne Larsens plads i nævnet for tre år siden.


Som medlem af Bevillingsnævnet tager Linda Kofoed Persson (DF) stilling til, hvem og hvor der må sælge alkohol. Arkivfoto: Berit Hvassum


Træk festen indenfor

Bevillingsnævnet, der er sammensat af politikere og branchefolk, mødes som udgangspunkt fire gange om året. Ifølge Linda Kofoed Persson er der hvert år en tendens til flaskehals lige op til sæsonstart.

– Der er pres, lige hvor man åbner, fordi folk søger fredag og tror, de kan få bevilling lørdag. Og ansøgningerne skal jo sagsbehandles, så det kan man ikke. Vi forsøger at arbejde hurtigt, og vi kan også træffe beslutninger via mailkorrespondance, men når alle er på ferie, er det svært at få folk samlet. Og der skal jo være et flertal, før man udsteder en alkoholbevilling. Det vil være fint, hvis folk sender ansøgningen i god tid, siger Linda Kofoed Persson.

Spørgsmålet om hvorvidt Gudhjem skal være turistby, helårsby eller begge dele skabte en del debat, efter at det kom frem, at MiniPenny fik afslag på alkoholbevilling til sommerbaren i år. En af de lokale spurgte efterfølgende, hvorfor man ikke forsøger at komme problemerne i forkøbet ved at høre naboerne, inden man udsteder en alkoholbevilling.

Hvorfor laver man ikke nabohøring, når der søges om alkoholbevilling i byområder?

– Jeg tror, det er meget godt, at der ikke er deciderede nabohøringer. Hvis der var det, var der nok ingen udskænkningssteder i dag overhovedet , fordi så kommer vi ind i den der med, at alting kan lade sig gøre, bare ikke i vores egen baghave. Men vi kigger på stederne, inden vi giver bevilling. Hver gang, jeg får min dagsorden, kører jeg ud og kigger på stederne og vurderer, hvad der kan komme af komplikationer, for og imod. Som udgangspunkt har jeg altid jahatten på. Jeg har ikke lyst til at give afslag på noget som helst. Men så ser man måske en situation, hvor man tænker: Det er ikke så godt. En af ulemperne ved MiniPenny var jo, at man ikke kan trække indenfor. Andre steder, når politiet kommer ud, fordi det larmer for meget, så kan de sige: Kan I ikke lige trække indenfor? Det kan være en af overvejelserne. Og så synes jeg, at vi har et andet ansvar i byer med bopælspligt.