En type bøger storhitter: 'Folk samler på dem'

En type bøger storhitter: 'Folk samler på dem'
Vivi Kjærsgaard. Foto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | RØNNE | ABONNENT | 4. DEC 2021 • 11:30
INTERVIEW | RØNNE | ABONNENT
4. DEC 2021 • 11:30

Salg af bøger er oftest populært op til jul. Der er dog en helt bestemt type litteratur, der har været særdeles populær i år.


Noget tyder på, at det bliver en jul med mange hårde firkantede pakker under træet. Hvis der ligger sådan en pakke til dig, er der en rimelig sandsynlighed for, at der bag bånd og papir gemmer sig en bog om Bornholm. Det er måske sat lidt på spids. I hvert fald kan boghandler hos William Dams Boghandel i Rønne, Vivi Kjærsgaard, fortælle, at salget af bornholmske bøger er steget helt voldsomt den seneste tid. Faktisk har der det seneste halve år været en stor efterspørgsel på bøger om Bornholm, og op til jul er det ingen undtagelse.

– Til jul er det det første, folk kommer og køber. Blandt andet fordi folk samler på dem, og derfor må de have dem, siger Vivi Kjærsgaard.

Hvordan samler de på dem?

– Det er et godt spørgsmål, men jeg tror, at så snart bøgerne har en bornholmsk signatur, skal det med hjem på hylden og stå. Det er ligegyldigt, hvor smalt emnet er, det bliver købt og placeret på hylden, siger Vivi Kjærsgaard.

Af bøger med smalle emner, der sælges, er for eksempel 'Brobyggerne i Arnager' af Kirsten Juni og 'Røg over Aarsdale' af Mathias Kær. Det lyder måske som noget, der umiddelbart kun interesserer folk i henholdsvis Arnager og Aarsdale. Ikke desto mindre fortæller Vivi Kjærsgaard, at bøgerne bliver solgt til mange og til folk på hele Bornholm og faktisk fra hele Danmark. Om de kun står på hylden som samlerobjekter, eller om de faktisk bliver læst, vides ikke.

Russerne kickstartede salget

Vivi Kjærsgaard vurderer, at det er jubilæet for russernes afrejse, der har medvirket til den store interesse i bornholmsk historie. I boghandlen kan de i hvert fald se, at interessen for bornholmsk litteratur har været vedholdende og stigende siden sommeren, hvor også Thomas Kofoed Poulsen udgav 'Russertiden'. Jubilæet taget i betragtning, er det også en bestemt tidsalder, som folk interesserer sig for lige for tiden, fortæller Vivi Kjærsgaard. Det interesse strækker sig også over en bredere tidsperiode.

– Det er krigstid og efterkrigstiden på Bornholm, der hitter. Blandt andet 'Bornholm i krig og fred' af Niels Geckler & Morten Friis Jørgensen. Den hitter. Vi har også solgt en del om helleristninger. Det er ikke helt entydigt, hvad der sælger bedst, men fælles er, at det skal handle om Bornholm, siger Vivi Kjærsgaard.