Lokal havvind fortjener bedre behandling

Lokal havvind fortjener bedre behandling
LEDER | 9. JUN 2023 • 05:30
LEDER
9. JUN 2023 • 05:30

Klimaministeren og Folketinget behandler ikke Bornholms Havvind godt nok i omlægning af åben dør-ordningen.

Det giver fint mening på papiret. Danmark er vågnet op og har fundet ud af, at de fleste havmølleparker er så god en forretning, at man kan sælge rettigheden til at opføre havmølleparker på havbunden for milliarder.

Tidligere havde man en såkaldt åben dør-ordning, hvor den samme rettighed blev foræret væk gratis for at sætte gang i udviklingen. Med lidt eu-ret i baghånden har man kunnet stoppe ordningen.

Det er forklaringen på, at selskabet CIP var lynhurtige sidste år til at byde ind med, hvad der svarer til en hel ekstra energiø ud for Bornholm, da havmølledøren var ved at smække.

I går blev døren endegyldigt lukket i. Kun tre parker ud af 27 overlever ordningen, mens resten skal byde ind med det bedst mulige tilbud til staten, der samtidig skal være medejer.

Det lyder fornuftigt, og hvis vi ikke havde så travlt med at redde klimaet, så vil det indiskutabelt være snusfornuftigt. Det er det formentlig stadigvæk. Men uret tikker.

Men mens de tektoniske energiplader bevæger sig rundt i Folketingets mølledrømme, står den borgerdrevne Bornholms Havvind i en ubehagelig klemme her på Bornholm.

Projektet er funderet lokalt med en plan om på meget kort tid at gøre Bornholm selvforsynende med grøn energi finansieret af lokale borgere og virksomheder og drevet af lokale ildsjæle.

Den demokratiske energivision for Bornholm er smuk, og skulle det samtidig lykkes bornholmerne at tjene en skilling på at ofre havudsigten lidt og lægge sparekronerne i havmøller, så vil det være glædeligt for både Bornholm og Danmark, at der er vækst ude i Østersøen, og væksten ender i borgernes lommer.

Derfor er det virkelig skidt, at regeringen ikke har taget et særligt hensyn til de borgerdrevne projekter og fundet et musehul til lille Bornholms Havvind, når nu døren skal knaldes i.

Heldigvis er håbet endnu ikke ude for en lokal og borgerdrevet havmøllepark, der kan skabe vækst og udvikling af Bornholm som en grøn og klimavenlig ø. Men onsdagens udmelding skruede voldsomt ned for vores lokale og klimavenlige ildsjæles egen energi. Det er desværre et markant skridt tilbage.

Det må vi kunne gøre bedre.