Leder: Uvisheden vokser i skraldesag

Leder: Uvisheden vokser i skraldesag
LEDER | ABONNENT | 14. NOV 2022 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER | ABONNENT
14. NOV 2022 • 05:30

Tror vi på, at vi har 120 skraldeøer om et år? Tror vi overhovedet på, at skraldesagen kan løses?

Bornholmerne bliver stadig fastholdt i den uvished, der har været på skraldeområdet i år.

HCS, som vandt udbuddet, skulle for længst have været til stede med sit store, nye setup, hvor vi skulle affaldssortere mere, end vi gør i dag, og hvor de såkaldte miljø'er – altså affalds- eller skraldeøer – skulle præge billedet 120 forskellige steder på øen.

HCS og Bofa siger stort set ingenting. I sidste uge fik vi på Tidende Bofas direktør til at fortælle, at han fortsat regner med, at skraldeøerne er etableret i løbet af 2023. Igangsætningen skal ske i løbet af første kvartal, og herefter skal der altså færdiggøres en skraldeø cirka hver tredje dag.

Det er lige før, vi tør lægge hovedet på blokken, for uden tilladelser til opførelse af skraldeøer i eksempelvis Rønnes gamle bydel og uden en egentlig plan – ja, uden en entreprenør! – står vi vi næppe med 120 skraldeøer om et år. Det vil vi se, før vi tror det.

Men det er måske heller ikke det mest væsentlige lige nu. Nu handler det mere om at få styr på den kontrakt, som gør, at vi sender kæmpestore beløb af sted til HCS, som så sørger for at bede Fugato om med sine nedslidte biler fortsat at stå for affaldsindsamlingen på Bornholm.

Hvor mange penge bliver i HCS's hovedsæde i Glostrup? Altså, hvor mange penge smider vi hver eneste måned over vandet i et forhøjet gebyr, som vi ikke får så meget som et minimum stykke arbejde for?

Det her er et gigantisk projekt med enorme summer bag sig, og for hver dag, hvor vi ikke får noget at vide, udvikler skandalen sig. Det kan tavshed fra parterne ikke lave om på – tværtimod.

Så sent som fredag tikkede der en ny mail ind til Tidende fra HCS. Vi havde endnu en gang bedt om en kommentar, og svaret var – desværre – ganske som forventet: "Vi ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere på den kommende affaldsløsning på Bornholm, men henviser i stedet til Bofas direktør Jens Hjul-Nielsen".

Det er i øjeblikket angiveligt parternes advokater, der skal finde ud af, hvordan man skal komme videre i den her sag.

Noget af det vigtigste, som juristerne skal få ind i HCS' og Bofas hoveder er noget, som de tilsyneladende har glemt: I er her faktisk for borgernes skyld – det er ikke omvendt.