Leder: En hård vinter - også for Tidende

Leder: En hård vinter - også for Tidende
LEDER | 3. OKT 2022 • 05:30
LEDER
3. OKT 2022 • 05:30

Tidende og lokalaviserne i Danmark har brug for, at politikerne gennemfører deres støtteplaner nu. Samtidig skal vi værne om vores avis med abonnementer.

Dette her er ikke en klynkeleder, men situationen er alvorlig.

Tidende har fra fredag til i dag tabt 92 abonnenter. Annonceomsætningen er faldet med næsten 20 procent i årets første otte måneder sammenlignet med 2019 - før covid 19 plagede vores samfund. Det er sammen med faldet i andre indtægter over fem millioner færre annoncekroner i kassen til at producere avis for.

Kigger vi på vores omkostninger til energi og tryk i august sammenlignet med august sidste år, er omkostningerne allerede steget med næsten 20 procent, selvom vi har sparet. Vi har heldigvis stadig flere abonnenter på Tidende i dag, end vi havde for et år siden. Abonnenter er det vigtigste vi har, og selve motoren i Tidendes økonomi. Jo flere, der er med til at betale for god journalistik til Bornholm, desto bedre kan vi lave den.

Samtidig har vi ændret en del på vores udgiftsstruktur, så vi bruger færre kroner på lave Tidende, end vi gjorde for et år eller tre år siden. Statsstøtten på cirka tre millioner kroner om året spiller dog også en vigtig rolle for vores avis. Derfor forsøger vi i dag i en kronik i alle lokale dagblade at råbe Christiansborg op, inden det er for sent.

Siden 2018 har alle partier og medier været enige om, at flytte en del af den såkaldte produktionsstøtte fra de store dagblade med overskud til de udfordrede, lokale dagblade. Desværre blev den forrige regerings planer stoppet af et folketingsvalg. Nu er den siddende regering klar med et rødt medieforlig, der rummer den samme ændring. Men den ser også ud til at lide folketingsvalgsdøden og ikke nå at blive vedtaget inden valget, og dermed igen blive udsat til en ny regering har fået sine medieplaner på plads.

Vi opfordrer derfor til, at Folketinget hastebehandler planerne om omfordelingen af den eksisterende produktionsstøtte, så de kan få virkning fra 1. januar 2023. For Tidende vil det formentlig betyde omkring en million kroner ekstra i støtte til næste år – svarende til værdien af omkring 500 kombi-abonnenter. Det er store tal for en lille avis.

Mens vi håber på, at Christiansborg er lydhør, vil vi opfordre alle til at vælge sammenholdet om Bornholm til, ved at være abonnenter på Tidende.

Vi skal nok sikre Tidende i de kommende år med vores seneste spareplan og strategi. Men vejen derhen kan blive fattig på gode bornholmske historier, hvis vi ikke samles om vores avis, og Christiansborg ikke omlægger støtten.

For at citere regeringen i en anden nylig sag - situationen er alvorlig. Derfor skal vi være Sammen om Bornholm.