Leder: Derfor holder vælgerne med Trøst

Leder: Derfor holder vælgerne med Trøst
LEDER | ABONNENT | 4. JUN 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
4. JUN 2022 • 05:30

Borgmesteren har vundet første runde på Bornholm.

 

Jysk Analyses meningsmåling for TV2 Bornholm viste torsdag, at konservative med borgmester Jacob Trøst i spidsen går imponerende frem med et ekstra mandat fra tre til fire. I alt flytter fem mandater sig siden valget. Kommunalvalgets to store tabere, Socialdemokraterne og Venstre, går begge frem med to mandater. De fem mandater kommer først og fremmest fra Enhedslisten, der bløder tre, mens Bornholmerlisten og DF hver mister et mandat.

Ændringen styrker billedet af, at kommunalvalget var et protestvalg mod Venstre og Socialdemokratiet, mere end det var et tilvalg af Enhedslisten, Konservative og Dansk Folkeparti. Men borgmester Trøst og hans to konservative makkere har som de eneste håndteret vælgernes protestopbakning, så der er flere på vej. Det er imponerende.

Borgmestereffekten er en stærk hjælpende hånd. Som ny højeksponeret bornholmsk toppolitiker får man, hvis man ikke dummer sig, en del positiv opmærksomhed og medvind forærende.

På landsplan har Konservative også udmærket sig ved ikke at dumme sig i den seneste tid, og det har givet vælgerfremgang. Den bølge har Jacob Trøst også redet med på.

Trøst har desuden gjort sig umage med at komme så meget ud til vælgerne og de kommunale medarbejdere som muligt. Det er helt sikkert godt for opbakningen at tage borgmesterarbejdstøjet på og besøge både brugsåbninger og affaldsafbrænding. Det vægter på plussiden. Men Trøst har heller ikke truffet mange upopulære beslutninger endnu. Budgettet blev åbnet, der er blevet flyttet lidt fra de gamle til de unge, rådhuskabalen er stadig ved at blive lagt, og Trøst stod officielt bag fyringen af kommunaldirektør Johannes Nilsson.

Foran Trøst og resten af kommunalbestyrelsen ligger store ændringer i antallet af arbejdende og forsørgede og deraf økonomiske udfordringer, som vil koste markante besparelser eller store strategiske ændringer. Her er der mulighed for både ridser i lakken og endnu mere vælgeropbakning. Det bliver spændende at følge. Indtil videre har vælgerne bedømt indsatsen til topkarakter.