Debat: Fremtiden for bornholmsk landbrug

Debat: Fremtiden for bornholmsk landbrug
Bornholm skal gå forrest og være med til at finde fremtidens grønne løsninger. Vi kan med vores ekspertise og vilje til omstilling vise vejen til det seriøst bæredygtige landbrug, understreger Rebecca Douglas Elleby. Arkivfoto: Berit Hvassum
LÆSERBREV | DEBAT | BORNHOLM | Torsdag 11. november 2021 • 18:17
Af:
Rebecca Douglas Elleby
medlem kommunalbestyrelsen (S)
LÆSERBREV | DEBAT | BORNHOLM | Torsdag 11. november 2021 • 18:17

Nu skal vi vise verden, at vi er helt i top på den grønne omstilling.


62 procent af Bornholm er opdyrket landbrugsjord. Godt i tråd med resten af landet hvor 2,6 millioner hektar er opdyrket. Det er alt for meget. Jeg anerkender, at man i dansk landbrug i dag er højt uddannet og dermed har set og forstået de problemer, vi sammen skal have løst, når det kommer til den klimakrise, som vi befinder os i.

90 procent af det, man producerer på Bornholm, skibes væk til steder i verden, hvor naturen og dyrevelfærd er aldeles underordnet. Altså ikke i tråd med det vi ønsker som forbrugere på Bornholm.

Heldigvis er man i BLF på vej ad nye stier, som ville kunne betyde, at vi kan eksportere afgrøder som bælgplanter og frøgræs. Lad mig lige fremhæve Bornholm Foods, som her er gået i front på et så vigtigt område som at dyrke proteinafgrøder.

Bornholm skal gå forrest og være med til at finde fremtidens grønne løsninger. Vi kan med vores ekspertise og vilje til omstilling vise vejen til det seriøst bæredygtige landbrug, ikke bare på Bornholm, men som test-ø på den grønne omstilling kan vi dele vores viden på området med resten af verden. Det gør vi allerede på hele energiø-området. Lande som Japan, Thailand og Indonesien har udvist endda meget stor interesse for vores erfaringer med ombygning af Bornholm til grøn og bæredygtig ø.

Vi skal være klimaneutrale med 70 procent i 2025 og 100 procent i 2050. Vi skal dyrke mad til mennesker og ikke mad til dyr, som så bliver mad til mennesker. Det kan godt være, at kød smager godt, men det er ikke at sammenligne med en god selleribøf. Ok, det kan diskuteres, men noget, som ikke kan diskuteres er, at det koster dyrt på CO2-regnskabet at producere kød. Derfor er vi nødt til at reducere kødproduktionen betydeligt i de kommende år.

Vi kommer til at tage landbrugsjord ud, og der skal plantes ny skov på disse jorde.

Husk på at vi er i samme båd, og at vi sammen skal løse problemerne. BLF erkender da også, at der skal skydes med spredehagl, når det kommer til at finde på de nye effektive og klimaneutrale løsninger i fremtidens bornholmske landbrug.

Når det kommer til at sikre et bæredygtigt og klimaneutralt bornholmsk landbrug, tænker jeg, at man er godt på vej med udviklingen af nye ideer. Vi ved noget om at drive landbrug på en effektiv måde. Nu skal vi vise verden, at vi er helt i top på den grønne omstilling, og at vi vil være øen, som viser verden vejen til de bæredygtige løsninger, der i sidste ende skal sikre vores kommende generationer en klode at bo på.

FÅ ABONNEMENT