Bornholmsk politik på vej af sporet

LEDER | 24. JAN 2023 • 05:30
LEDER
24. JAN 2023 • 05:30

Vi har brug for brede flertal og aftaler for at sikre Bornholm i en betydningsfuld tid. Det er ikke det, vi ser i kommunalbestyrelsen netop nu.

 

Bornholm har brug for fællesskab og samlende løsninger, hvor alle kan være med og løfte i flok. Vi har knækket affolkningskurven og står foran et muligt energieventyr. Men morgendagens lykke bliver ikke serveret på et sølvfad. Det kræver samarbejde fra alle at løfte og udvikle Bornholm. Både på civilsamfundsniveau og i særdeleshed på politisk niveau har vi brug for ambitioner, visioner og bredt samarbejde fra de politikere, der repræsenterer os.

Desværre er vi i disse dage vidne til en ny trist drejning i den kommunalbestyrelse, som hele Danmark undrende kiggede på, da Enhedslisten og Dansk Folkeparti kårede deres konservative borgmester Trøst.

Senere er vi mange, der har hævet øjenbrynene igen, da Enhedslisten fandt et bedre tilbud og indgik en tæt alliance med Venstre og Socialdemokratiet om at styre økonomien udenom deres borgmester. Det har givet ridser i lakken, himmelvendte øjne flere steder og mange nye elbusser.

Men i den seneste uge har kommunalbestyrelsen igen overrasket negativt. Socialdemokraternes lokale gruppeformand, Jonna Nielsen, kastede håndklædet i ringen på mystisk vis. Hun vil ikke længere repræsentere partiet i kommunalbestyrelsen på grund af interne og hemmelige uoverensstemmelser om fremtiden. Rundt om Jonna Nielsen står de øvrige lokale topsocialdemokrater og melder hus forbi. De kender ikke til nogen uoverensstemmelse og vil meget gerne have udvalgsposter. Jonna Nielsen siger selv, at hun ikke vil smække med døren, men ved sit fortsatte ønske om at sidde i kommunalbestyrelsen beholder hun sine udvalgsposter og blokerer dermed for sit gamle partis politiske arbejde.

Høj søgang på rådhuset. Men midt i det hele kaster lokalformand Anette Stæhr sin formandspost op i luften og melder fra til de fremtidige opgaver.

Parti- og konstitueringsbrud og hemmelighedskræmmeri er ødelæggende for tilliden til det bornholmske demokrati. Vi står i en brydningstid med horribel økonomi og skal tænke langsigtet – ikke bryde partier og forlade sine egne på grund af hemmelige uoverensstemmelser og snyde hinanden og dermed også Bornholm. Vi har brug for at stå sammen om Bornholm og alle de opgaver, der ligger foran os.