Winni Grosbøll vil støtte Folkemødet med ekstra million

Winni Grosbøll vil støtte Folkemødet med ekstra million
Foreningen Folkemødet har ansøgt Bornholms Regionskommune om yderligere en million kroner i driftstilskud i 2021. Borgmester Winni Grosbøll ønsker at godkende ansøgningen og tilføre yderligere halvanden million kroner til regionskommunens egen folkemødeafdeling. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 9. DEC 2020 • 11:24
| ABONNENT
9. DEC 2020 • 11:24
FOLKEMØDE

Foreningen Folkemødet har meldt ud, at covid-19 og de efterfølgende restriktioner har sat Folkemødet i en usikker situation, hvor der er brug for støtte udefra. Nærmere bestemt fem millioner kroner. Det fortalte formanden for Foreningen Folkemødet, Vibe Klarup, i gårsdagens udgave af Bornholms Tidende.

– Det er op ad bakke, og derfor beder vi om noget medfinansiering. Det handler om medfinansiering for at redde Folkemødet i 2021, men også om at holde hånden under Folkemødet de kommende år – at der er en organisation, der kan løfte opgaven. Vi er supertaknemmelige for, at kommunen bakker op, at den lokale befolkning bakker op, at det lokale erhvervsliv også har vist deres opbakning gennem alle årene, men i år er det bare ikke nok. Vi har brug for, at Folketinget bakker os op økonomisk, sagde hun.

Kommunal støtte kan være på vej

Nu ser det ud til, at Bornholms Regionskommune giver en økonomisk håndsrækning til Foreningen Folkemødet, foruden det tilskud på 1,68 millioner kroner, som kommunen i forvejen støtter Folkemødet med årligt.

Det fremgår af dagsordenen for aftenens møde i økonomi, erhvervs- og planudvalget. Foreningen Folkemødet har ansøgt kommunen om en forhøjelse af det driftstilskud, som Bornholms Regionskommune årligt støtter Foreningen Folkemødet med. Mere præcist en forhøjelse på en million kroner. Derved bliver kommunens tilskud til folkemødet i 2021 2,68 millioner kroner, hvis ansøgningen går igennem.

Borgmester Winni Grosbøll indstiller til, at økonomi, erhverv- og planudvalget godkender Foreningen Folkemødets ansøgning.

– Jeg mener, Bornholms Regionskommune skal støtte Foreningen Folkemødet, dels fordi det er en ekstraordinær situation, som Folkemødet står i. De skal planlægge et folkemøde uden vished om, hvor mange indtægter der kommer. Dels for at passe på Folkemødet. Jeg kan være bange for, at der ikke kommer et folkemøde i fremtiden, hvis vi ikke får båret Folkemødet igennem den her svære tid, siger Winni Grosbøll.

Dækker underskud på forhånd

Udover den ekstra million til Foreningen Folkemødet indstiller Winni Grosbøll også til, at kommunen bevilger halvanden million til regionskommunens eget foretagende Folkemødet Bornholms Regionskommune.

Det er den afdeling, der hvert år står for at klargøre arealerne til Folkemødet og myndighedssamarbejdet omkring afholdelsen af Folkemødet.

Den ekstra halvanden million skal dække et eventuelt underskud, som Folkemødet Bornholms Regionskommune står til at få, fortæller Winni Grosbøll.

– Vi har som kommune udgifter i forbindelse med Folkemødet, som plejer at blive dækket med indtægter fra udleje af arealerne. Men det bliver nok anderledes i 2021, og vi forudser et tab på halvanden million kroner, som vi så på forhånd dækker ved at bevilge ekstra penge, siger hun.

Bornholms Regionskommunes bevilling til Folkemødet Bornholms Regionskommune er normalt 590.000 kroner, men med indstillingen kommer det altså op på 2,09 millioner kroner i 2021.

Hvis økonomi, erhverv- og planudvalget godkender borgmesterens indstilling, skal den endelige godkendelse af Foreningen Folkemødets ansøgning og den ekstra beviling til Folkemødet Bornholms Regionskommune gives af kommunalbestyrelsen, når der er møde i næste uge.

Skal kunne skalere op og ned

Hvis Folkemødet 2021 bliver mindre end normalt, kan det måske undre nogen, at det kommunale tilskud til Foreningen Folkemødet skal forhøjes.

Kunne man ikke i stedet forvente af Foreningen Folkemødet, at de skærer ned, når Folkemødet 2021 bliver mindre?

– Det ved jeg, at Folkemødet også har gjort. De har normalt en omsætning på cirka 25 millioner, men budgetterer lige nu med fem millioner kroner. Så det er voldsomt skåret ned. Men udfordringen er jo, at man planlægger et folkemøde i Allinge, som skal kunne skaleres op og ned, siger hun.

Ifølge Winni Grosbøll gør uvisheden om, hvordan Folkemødet 2021 kan holdes, at der er brug for ekstra støtte til Foreningen Folkemødet.

– De skal kunne rulle et folkemøde, som vi kender det, ud, hvis det bliver muligt at afvikle, men man skal også kunne skalere ned og lave andre løsninger. Et digitalt spor og en broadcast-spor. De to nye spor kræver nogleansatte, og samtidig er der jo også nogen, der fortsat skal lave et udviklingsarbejde. Så vi står i en situation, hvor de er helt sikker på at have udgifter, men hvor indtægterne er svære at få øje på, siger hun.

Viser vores opbakning

Ifølge Winni Grosbøll giver det også mening, at regionskommunen støtter Folkemødet, fordi Folkemødet gavner Bornholm.

– Der er vist ingen tvivl om, at Folkemødet har betydet og betyder rigtig meget for Bornholm, så derfor mener jeg også, at det er vigtigt, at bornholmerne viser deres opbakning til det, siger hun.

Derudover mener hun, det er et vigtigt signal at sende udadtil, nu hvor Foreningen Folkemødet beder om statslig støtte for at kunne overleve.

– At vi støtter med en ekstra million er også et signal til Folketinget og andre aktører, som kunne overveje at støtte Folkemødet. Det bliver måske nemmere for andre også at tage en andel i det, når der er lokal opbakning, siger hun.