Venstre vil lade udenlandske sæsonarbejdere sove på kasernen

Venstre vil lade udenlandske sæsonarbejdere sove på kasernen
Almegårds Kaserne er et af steder, som Venstre foreslår, at udenlandske sæsonarbejdere kan overnatte. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 13. JAN 2022 • 18:13
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
13. JAN 2022 • 18:13

Manglende overnatningsmuligheder gør det svært at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til sæsonarbejde på Bornholm. Det har Venstre nu en løsning på.


I TV 2 Bornholms program 360 onsdag aften kunne man høre, at turisterhvervet og Destination Bornholm ser særligt to udfordringer, som gør det sværere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til sæsonarbejde på Bornholm. Det drejer sig om manglende overnatningsmuligheder for tilrejsende arbejdskraft og manglende udbredelse af kendskabet i eksempelvis Hamburg og Amsterdam om, at der er arbejde at få på Bornholm. 

Venstre har nu et bud på, hvordan man kan løse begge disse udfordringer, oplyser partiet i en pressemeddelelse. For det første ønsker Venstre at oprette en taskforce, der i princippet ligner den indsats, der gøres i Tilflytterservice. Blot med udlandet som målskive. På den måde kan man få spredt budskabet udover landegrænsen.

Når det kommer til at sørge for boliger til de udefrakommende sæsonarbejdere, så mener Venstre, at det vil være oplagt at se på, hvor der i forvejen står ledige overnatningsmuligheder i højsæsonen. Det kunne være på ungdomskollegier, på Almegårds kaserne, Soldaterhjemmet eller hos Civilforsvaret i Allinge, foreslår medlem af Erhvervs-, Bolig- og Beskæftigelsesudvalget, Heidi Burgedahl (V).

Hun peger også på, at man kan se på muligheden for at opstille midlertidige boliger, som formand for Erhvervs-, Bolig- og Beskæftigelsesudvalget, Linda Kofoed Persson nævnte i 360 i TV2 Bornholm onsdag aften.

Heidi Burgedahl og Venstre har ideer til, hvordan man kan finde overnatningsmuligheder for udenlandske sæsonarbejdere. Arkivfoto


Heidi Burgedahl peger helt konkret på muligheden for at opsætte barakker, hvor man kan overnatte, ligesom man tidligere har gjort for lufthavnens personale for nogle år siden. 

– Det vil naturligvis kræve tilladelser, og der kan vi som kommune være med til at sikre den nødvendige udvikling, siger hun og tilføjer, at Venstre også mener, at man bør undersøge muligheden for at udnytte eksisterende bygninger, der ikke er i brug og eventuelt, om man kan benytte skolernes lokaler, som står tomme i højsæsonen.

– Alle disse muligheder vil vi gerne have et overblik over, så vi sammen med erhvervet kan afgøre, hvor vi får mest effekt, og hvor vi hurtigt kan skabe overnatningsmuligheder for sæsonarbejdere, siger Heidi Burgedahl.

– Vi er opmærksomme på, at dette ikke er den “normale” fremgangsmåde, men vi står også i en unormal situation og med en gigantisk udfordring. Og det skal pointeres, at dette er korttidsløsninger. På den lange bane skal vi sammen med erhvervet udvikle langtidsholdbare løsninger.

– Venstre vil samarbejdet omkring dette, og vi ser gerne, at arbejdet sættes igang, hellere i dag end i morgen, fortæller Heidi Burgedahl.