Ture der er gangbesværet værd

Ture der er gangbesværet værd
Den 70-årige forfatter på Arnager havn, hvor man kan opleve Nordens længste træbro på cirka 200 meter. Foto fra bogen
NYHED | 8. JUN 2024 • 11:00
NYHED
8. JUN 2024 • 11:00

Ny guide er målrettet dårligt gående og folk, der bruger rollator eller kørestol, så også de kan opleve Bornholm.

Jeanne Cordua:

– Denne guide for gangbesværede giver folk med stok, rollator eller i kørestol mulighed for at få frisk luft og skønne naturoplevelser – og det har vi alle brug for.

Sådan siger den 70-årige forfatter i en pressemeddelelse fra Hakon Holm om den bog, forlaget netop har sendt på gaden, og hvor hun deler sine erfaringer i forhold at opleve Bornholm trods "problemer med bentøjet".

Naturelskeren og den mangeårig guide i turistbusser på Bornholm har således skrevet en turguide, som blandt andre Ældre Sagen og Dansk Handicapråd finder "yderst relevant", oplyses det videre, idet bogen henvender sig til de mange ældre danskere, som hvert år besøger Bornholm og nyder øen.

Den henvender sig også til en stadigt stigende del af den ældre bornholmske befolkning. Til fælles har de problemer med bentøjet, hvorfor Jeanne Cordua indleder "53 ture for gangbesværede" således:

"Mange naturbøger begynder med: "… og så spænder vi vandrestøvlerne på og stæser ind over de bornholmske klipper". Dette skal naturligvis tages med et ordentligt gran salt, men nogle af os er måske ikke så mobile, at vi kan springe igennem sprækkedale, hoppe over åløb eller kravle på klipperne. Vi er dårligt gående, bruger rollator eller kører i kørestol. Vi kan ikke tage vandreskoene på, men vi kan så meget andet!".

Frisk luft

Hun har som busguide selv oplevet, hvordan gangbesværede har måtte opgive en tur eller stoppe op på halvvejen:

– Det er desværre sket temmelig ofte, og selv om jeg kunne vejlede dem til at gå en lille bid vej, måtte mange blive siddende på en bænk eller i bussen. Jeg har også selv – før jeg købte min egen kørestol – måtte sige til venner og familie: Gå I nu bare en tur, så sidder jeg her og venter, men det er bare så ærgerligt. Det giver en glæde at komme ud i naturen og se på fortidsminder. Frisk luft og oplevelser bidrager også til en øget sundhed og trivsel, selv om man måske ikke er så godt til bens, siger hun videre i meddelelsen.

Jeanne Cordua har selv kørt alle bogens 53 ture igennem på sin batteridrevne Eloflex-kørestol, og hun vurderer, at turene også kan klares på en el-scooter, mens en "håndskubbet" kørestol kan kræve lidt selskab af en hjælper. Ved de enkelte ture gør hun også opmærksom på muligheden for parkering samt oplyser om afstande, terrænforhold, handicaptoilet og behov for hjælper, ligesom hun giver oplysninger om turens omgivelser, natur og mål.


Borgens forside: Jeanne Cordua: "53 ture for gangbesværede – Bornholm" (Hakon Holm, 162 ill. sider, er netop kommet på gaden).