Thors og Hæstorp skriver dybt bekymret brev om svensk kontrol af indrejse
Arkivfoto: Berit Hvassum

25. JAN 2021 • 18:50 • AF JAKOB MARSCHNER • GRATIS

Thors og Hæstorp skriver dybt bekymret brev om svensk kontrol af indrejse

TRANSPORT

Bornholm har brug for en aftale med den svenske regering om en transportkorridor, der sikrer fri og uhindret adgang gennem Skåne.

Det skriver borgmester Thomas Thors og regionsrådets formand Sophie Hæstorp Andersen (S) i et brev til Carl Johan Sonesson, der er formand for regionsrådet i Region Skåne. Brevet kommer, efter at Thomas Thors allerede har henvendt sig til de svenske ministre Mikael Damberg og Thomas Eneroth om sagen.

Betydeligt færre passagerer og biler end normalt passerer i øjeblikket gennem Skåne til og fra Bornholm. Det er sket, efter at den svenske regering har indført indrejsekontrol for alle, der rejser ind i Sverige.

"Vi forstår fuldt ud baggrunden for, at man fra den svenske regering side har valgt dette tiltag, men tiltaget har en række meget uheldige konsekvenser for det bornholmske samfund", skriver Thors og Hæstorp Andersen til formanden for regionsrådet i Skåne

"Vi troede, at der fra starten var lagt op til en kortvarig foranstaltning med en snarlig udfasningsdato, som det bornholmske samfund i givet fald ville kunne leve med. Men de udfordringer, det har medført for Bornholm – og nu med udsigten til forlængelse af restriktionerne ud over 31. januar 2021 – har tvunget os til at reagere og anmode om din forståelse for vores vanskelige situation", fortsætter de.

Thomas Thors og Sophie Hæstorp Andersen kalder det desuden "særdeles skadeligt" for hele Øresundsregionen, at den frie rejse ind og ud i øjeblikket er blevet begrænset.

"Vi anser det for særdeles skadeligt for vores fælles arbejde og for sammenhængskraften i Greater Copenhagen, at en del af fællesskabet nu skal kæmpe med disse problemer. Vi tænker derfor også, at det må være i din interesse, at der arbejdes på at finde løsninger på den aktuelle problematik, men også for at finde holdbare løsninger, der vil kunne hindre, at en lignende situation vil kunne opstå i fremtiden", skriver de, før de udtrykker ønsket om en fast aftale om en transportkorridor.

Svenske lempelser rækker ikke

Den svenske regering har allerede lempet indrejsekontrollen, så bornholmere i dag kan rejse til København uden problemer, og senest har skilsmissebørn fra resten af Danmark fået lov til at rejse til den af deres forældre, der bor på Bornholm. Endelig har danske pårørende til svært syge bornholmere fået lov til at rejse frit til Bornholm. Men der er også sket fejl.

"Og dog har vi for nylig måtte opleve, at en far og to børn blev nægtet indrejse på trods af, at de skulle til børnenes mormors begravelse på Bornholm",  skriver Thomas Thors og Sophie Hæstorp Andersen i brevet, der også nævner adskillige problemer for personale og patienter på Bornholms Hospital. Blandt andet bor flere af hospitalets læger i Sverige, heraf de fleste af hospitalets specialister i psykiatri.

Brevet til regionsrådets formand i Skåne udtrykker desuden stor bekymring for det bornholmske turisterhverv. Også her har de første følger af de svenske rejserestriktioner allerede vist sig.

"Bornholm er dybt afhængig af sit turisterhverv. Øen står overfor et usikkert forår og formentlig også en usikker sommersæson på grund af den tvivl, der opstået, om bookede rejser til Bornholm via Sverige rent faktisk vil kunne gennemføres", skriver Thomas Thors og Sophie Hæstorp Andersen.

"Der er, som vi allerede har set eksempler på, en markant risiko for, at vores udenøs gæster vælger en anden destination end Bornholm. Hvis og når det sker, vil det få stor betydning for hele det bornholmske samfund", fortsætter de.

Svenskerne vil kunne hjælpe Bornholm betydeligt ved at lægge vægt på, at rejsende gennem Sverige til Bornholm har opholdt sig i deres bil eller en bus hele vejen, fortæller Thors og Hæstorp Andersen også.

"Vi mener, at det må være muligt at tillade, at rejsende gennem Sverige til Bornholm, som kan dokumentere, at de har opholdt sig i deres biler eller i busserne hele vejen til færgen i Ystad og tilbage mod København, må kunne opnå tilladelse til at komme frem og tilbage til Ystad. Vi drøfter i disse dage forskellige løsninger med den danske transportminister om, hvorledes en sådan dokumentation ville kunne tilvejebringes", skriver de to socialdemokrater.

"Vi vil gerne invitere dig til et online-møde, hvor målet er, at vi sammen finder frem til nogle fornuftige løsningsforslag på trafikproblemerne til gavn for Bornholm, men også for Skåne og den øvrige Øresundsregion. Vi ser frem til at høre fra dig, så vi kan få aftalt en mødedato. Mødet må gerne finde sted hurtigst i denne uge, hvis det overhovedet er muligt", slutter brevet.
Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Øjvind Hesselager (chefredaktør)
oh@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.