Stor messe om vindenergi: Overskriften er den positivisme, der er omkring energiøerne

Stor messe om vindenergi: Overskriften er den positivisme, der er omkring energiøerne
Nøglepersoner fra energibranchen har i ugens løb været samlet i København. Til stede var også en bornholmsk delegation, der rejste hjem med optimisme efter at have snakket med blandt andre direktøren for tyske 50Hertz, der her ses under en paneldebat om kabelforbindelser fra havvindmølleparker på tværs af landene. Foto: Lone Reppien Thomsen, OCB
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 26. NOV 2021 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
26. NOV 2021 • 15:30

Et af temaerne på stor branchemesse for vindenergi er, hvordan produktion af vindmølledele og andre komponenter til offshore-sektoren kan fremstilles mere bæredygtigt og lokalt.


Nøglepersoner fra den europæiske vindenergibranche har i denne uge været samlet i Bella Center i København til eventet Windeurope Electric City. En bornholmsk delegation med repræsentanter fra blandt andet Rønne Havn, BHS Logistics og Offshore Center Bornholm (OCB) deltog, og de rejste hjem med visheden om, at de seneste par års hastige udvikling for alvor har indbragt Bornholm og Østersøen en placering på branchens landkort.

– Det er bare fedt, når man går rundt med skilte på maven, hvor der står Bornholm. Man møder nogle mennesker, som allerede ved noget om dig. Det giver noget komfort i forhold til alt det arbejde, vi har lagt igennem mange år, fortæller Lone Reppien Thomsen, der har titel af business & innovation developer hos OCB.

Det bornholmske omdømme bliver også hjulpet på vej af, hvordan det gik med udskibningen af de 72 møller fra Rønne Havn til Kriegers Flak tidligere på året.

– Den succes, som Siemens Gamesa har haft på Bornholm, er der virkelig bidt mærke i. Vores virksomheder har løst alle opgaver, som var mulige for os, til UG, siger Lone Reppien Thomsen til Tidende.

Det danske energiø-projekt vækker international opsigt, og de tre dage i Bella Center har kun forøget den bornholmske optimisme blandt deltagerne.

– Overskriften er helt klart den positivisme, der er omkring energiøerne. Det er tydeligt, at industrien arbejder for det, siger Lone Reppien Thomsen.

Et af temaerne på den store branchemesse er, hvordan produktion af vindmølledele og andre komponenter til offshore-sektoren kan fremstilles mere bæredygtigt og lokalt. At der er en vilje til at lægge produktion i nærområderne frem for Fjernøsten kan også rumme muligheder for Bornholm, mener Lone Reppien Thomsen.

– Man taler rigtig meget om innovation, og jeg kigger meget efter, hvordan vores bornholmske virksomheder kan komme i spil, siger hun.

Hun kan også berette om stor politisk vilje for at gennemføre store havvindmølleinvesteringer inden for en kort tidshorisont. Samme opfattelse har Offshore Center Bornholms bestyrelsesformand Jens Hjul-Nielsen, der var med i den bornholmske delegation.

– Jeg lyttede med på særligt to interessante sessioner. Et om energiøerne med både danske, tyske, polske og engelske paneldeltagere samt deltagere fra flere af de store firmaer i branchen, og jeg må virkelig sige, at Bornholm som energiø og de internationale muligheder i energiøer generelt er indsatsområder, der bliver arbejdet særdeles hårdt for at skulle lykkes. Og som én deltager udtrykte det; målet er at omdanne vind til velfærd, siger bestyrelsesformanden.

Efter en paneldebat hilste Jens Hjul-Nielsen på Stefan Kapferer, der er direktør for 50hertz, den tyske pendant til danske Energinet, der har ansvaret for kabelforbindelser.

– Han talte engageret om Bornholm som energiø og nævnte blandt andet, at han så de 2 GW som en begyndelse, fortæller Jens Hjul-Nielsen.

– Han så virkelig nogle potentialer, tilføjer Lone Reppien Thomsen om 50hertz-direktørens udmeldinger, som hun ser som et udtryk for tyskernes dedikation til udrulning af havvind-projekter i det bornholmske nærområde.

50hertz og Energinet underskrev under Electric City en samarbejdsaftale, der lægger endnu et lag på fundamentet, der vil gøre det muligt at realisere det enorme anlægsprojekt syd for Bornholm med store transformatoranlæg på land. At aftalen ikke rummer noget nyt om en sammenkobling med det bornholmske elnet er helt naturligt, fortæller Lone Reppien Thomsen, da koblingen til det bornholmske elnet er et rent nationalt anliggende.

– Det er to vidt forskellige diskussioner, understreger hun.