Ørreder mangler vand for at kunne komme op i åerne – og er et spisekammer for fjenderne

Ørreder mangler vand for at kunne komme op i åerne – og er et spisekammer for fjenderne
En havørred kæmper for at komme op i Smaragdsøen og videre op i Muleby Å eller Bagge Å. Foto: Mikael Vang
| ABONNENT | 24. NOV 2020 • 20:12
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
24. NOV 2020 • 20:12
NATUR

Hvis Bornholms lystfiskere kunne få opfyldt et tidligt juleønske af vejrguderne, skulle det være at få en ordentlig omgang vedvarende regn til at fylde åerne med vand.

Der mangler nemlig vand i de bornholmske vandløb, hvilket gør det vanskeligt for havørrederne at komme op i åerne for at gyde – hvilket sker netop nu i november og december og måske lidt ind i januar.

Mikael Vang, der har taget billederne af havørrederne ved Sorthat, hvor de kæmper for at komme op i Smaragdsøen og herfra videre op i Muleby Å eller Bagge Å, fortæller, at han stod på stedet i en time, og i den tid så han to ørreder, som havde held med at komme op.

Et spisekammer

– Det er nu fiskene skal op i vandløbene. De står derude ved åmundingerne og venter, og det har både skarv, sæl og fiskehejrer fundet ud af. Det er et rent spisekammer, siger Erik Thorsen, formand for Vandpleje Bornholm.

Det er langt fra første gang, at der mangler vand i åerne, men Erik Thorsen fornemmer, at det er et tiltagende fænomen.

Simon Rømer, formand for Bornholms Sportsfiskerforening mener, at det kan hænge sammen med, at mange naturlige vådområder er blevet fjernet.

– Vi har også den udfordring, at når vi får en ordentlig skylle, så har vi en hård undergrund, og vandet forsvinder hurtigt, uden at vi får så meget gavn af det. Vi har også nogle forholdsvis korte og stejle vandløb, som hurtigt leder vandet væk, siger Simon Rømer.

Simon Rømer siger, at selv om vi er langt henne på efteråret, oplever man også oppe i vandløbene, at der er områder, som er tørret helt ud, og hvor der ikke længere er liv.


Grundvand i åerne

Vandpleje Bornholm har et projekt liggende i skuffen for at hjælpe naturen lidt på vej. Det kan måske være lidt kontroversielt, da det handler om at pumpe grundvand ud i nogle af åerne.

– Man gør det andre steder med stort held, blandt andet på Sjælland. Der er nok grundvand, og man smider jo ikke vandet væk. Det kommer bare til at indgå i en cyklus, siger Erik Thorsen.

Her og nu ærgrer bornholmske lystfiskere og naturinteresserede sig over, at det kan give en ellers unik stamme af havørreder et skud for boven.

– Vi får en dårligere årgang af havørreder og på længere sigt kan det blive et endnu større problem, at der bliver ubalance i økosystemet, siger Erik Thorsen.
 

Vandpleje Bornholm

Vandpleje Bornholm er en sammenslutning af de bornholmske sportsfiskerforeninger under Danmarks Sportsfisker Forbund.

Foreningen arbejder for forbedrede levevilkår for fisk i de bornholmske vandløb, for eksempel ved genslyngning af udrettede vandløbsstrækninger, fjernelse af opstemninger, der hindrer fiskenes frie vandringer opstrøms og nedstrøms i vandløbene, udlægning af gydegrus og skjulesten, frigravning af rørlagte vandløbsstrækninger og så videre.

 

Nye generationer

– Der bliver ikke så meget smolt til foråret, og vi risikerer også, at en del første- og andenårs smolt dør de steder, hvor åerne tørrer ud, supplerer Simon Rømer.

De små ørreder (smolt) lever i åerne i to år, inden de søger ud i havet. Senere søger de som voksne tilbage til de åer, hvor de blev født, for selv at gyde og sørge for en ny generation.