Nu kan boligejere snart betale deres gæld til det offentlige

Nu kan boligejere snart betale deres gæld til det offentlige
Boligejere i Vang og på resten af Bornholm har snart mulighed for at betale den grundskyld, som de skylder for de seneste tre år. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 17. MAR 2021 • 11:17
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
17. MAR 2021 • 11:17

GRUNDSKYLD

Mange bornholmske boligejere vil egentlig gerne betale, hvad de skylder til det offentlige, men det har bare ikke været muligt i de seneste tre år. Men det bliver det nu. Fra den 1. maj 2021 kan man fravælge lån til stigning i grundskyld – indefrysningsordningen for alle ejendomme.

– Flere har siden ordningen blev indført sagt til os, at de gerne vil betale, fordi de ikke ønsker at skylde penge. "Hvorfor har jeg fået et lån, jeg ikke har bedt om", har nogen også sagt. Det kan vi godt forstå, men vi har ikke mulighed for at opkræve pengene. Vi må bare fortælle, at det er sådan, at lovgivningen er lige nu, siger Susan Hansen fra Bornholms Regionskommunes ejendomsskattekontor.

I forbindelse med boligudspillet "Tryghed for boligejerne" blev der fra 2018-2020 indført en indefrysningsordning, som siden er forlænget til 2023. Det betyder, at stigninger i grundskyld på over 200 kroner pr. ejer bliver indefrosset, så stigningen ikke skal betales sammen med den øvrige ejendomsskat.

Det indefrosne beløb er et lån, der skal betales, når en ejendom skifter ejer.

Ikke de store stigninger

Ordningen skal sikre, at udskydelsen af boligskatteomlægningen ikke kommer til at betyde højere boligskatter. På Bornholm har man dog ikke de store stigninger i grundskylden, som man har oplevet nogle andre steder i landet.

Som et eksempel på, hvad det indefrosne beløb for de tre år kan løbe op i, kan det som et konkret eksempel for en ejendom i Rønne nævnes, at det her handler om godt 4.000 kroner.

– Alle boligejere har i begyndelsen af året modtaget en opgørelse på det indefrosne lån, og i år har der ligget en blanket med information om til- og framelding af indefrysningsordningen på borger.dk, hvor løsningen er tilgængelig fra den 1. maj. Har man ikke nem-id, kan man kontakte kommunen, og så kan vi hjælpe, siger Susan Hansen.

– Når man fravælger ordningen, forfalder det indefrosne beløb til betaling med det samme. Det er stigningen for andet halvår 2018, 2019, 2020 og første halvår 2021.

Personlige krav

Susan Hansen gør opmærksom på en lille finte, nemlig at det er personlige krav:

– Når det handler om ejendomsskat, er der solidarisk hæftelse. Der er vi ligeglade, om det er den ene eller den anden ejer, der betaler, for de hæfter begge to for hele beløbet. Men for indefrysningslånet bliver beløbet ligeligt fordelt mellem ejerne.

– Det betyder, at hvis man er flere ejere af en ejendom, og man ønsker at framelde sig indefrysningsordningen, skal hver ejer gå ind og fravælge sig ordningen. Hvis man er to ejere, og kun den ene ejer fravælger, så vil der fortsat stå et beløb indefrosset hos den anden ejer.

– Når der sker salg af ejendomme, kan vi se, at ikke alle er opmærksomme på det, siger Susan Hansen.

Gælden bliver kun større

Hvilke overvejelser er det, man kan have, når man skal afgøre, hvad man vil?

– Det er, om man vil have gæld til det offentlige. Alle boligejere har det, hvis stigningen er mere end 200 kroner. Den gæld bliver kun større år for år. Lige nu er lånet rente- og gebyrfrit, indtil det forfalder til betaling, og så løber der renter på, siger Susan Hansen, der siger, at man på ejendomsskattekontoret er klar til at svare på spørgsmål om ordningen.

Hvis man ikke fravælger ordningen, fortsætter den som hidtil, og lånet vil fortsat være rente- og gebyrfrit til og med 2023.

 


Grundskyld

Ejendomsskattebilletten er sammensat af to dele:

Ejendomsskat, også kaldet grundskyld. Ejendomsskatten beregnes ud fra Skats vurdering af din ejendoms grundværdi, og reguleres hvis vurderingen ændres.

Afgifter, gebyrer og bidrag til dækning af kommunale ydelser relateret til din bolig/ejendom. Bornholms Regionskommune opkræver blandt andet afgifter til dækning af rottebekæmpelse, skorstensfejning, renovation og jordflytning.

Ejendomsskatten betales i rater to gange om året.

Grundskylden på Bornholm udgør de maksimalt tilladte 3,4 procent af en ejendoms grundværdi.

Har din ejendom status som landbrug, skal du dog kun betale 0,72 procent af dens grundværdi.

Kilde: brk.dk