Mystificeret chefarkæolog beder bornholmerne om hjælp: 'Jeg har aldrig set noget lignende'

Mystificeret chefarkæolog beder bornholmerne om hjælp: 'Jeg har aldrig set noget lignende'
Chefarkæolog Finn Ole Nielsen undrer sig over nyt og spændende fund. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 27. FEB 2021 • 14:11
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
27. FEB 2021 • 14:11

FORTIDSFUND

Jeppe Gitz-Johansen syntes først, at han bare havde fundet en flot sten, da han midt i februar gik tur ved Sommerodde på det sydligste Bornholm. Den var lang og lidt krum, materialet var skifer.

 

Spørgsmålet er, hvilken funktion
den her sten har haft, og det
kan jeg simpelthen ikke sige.
Jeg har heller ingen anelse om,
hvor gammel den er 

 

– Jeg syntes, at det var en smuk sten, og derfor stak jeg den i lommen. Men da jeg kom hjem, kunne jeg se, at det ikke var naturens værk alene. Den var blevet forarbejdet af mennesker, men på hvilken tid og til hvilket brug vidste jeg ikke, fortæller han til Bornholms Tidende.

– Mange tanker faldt mig ind. Redskabet mindede om et kornsegl, men det er ikke skarpt. Hvor gammelt var det mon? Måske helt fra stenalderen og den tid, hvor Bornholm var forbundet med det nuværende Polen?

– Jeg vidste det simpelthen ikke. Derfor kontaktede jeg museet, fortæller Jeppe Gitz-Johansen.

Jeppe Gitz-Johansen fandt denne sten, da han midt i februar gik tur på det sydligste Bornholm. Foto: Bornholms Museum

Dog kun for at finde ud af, at også Bornholms Museums chefarkæolog, Finn Ole Nielsen, undrer sig lige så meget og heller ikke har nogen af svarene. Museet beder derfor folk med viden om, hvad skiferstenen kan have været brugt til, om at henvende sig.

– Vi har været ude at gå på findestedet, fordi jeg var usikker på, om stenen er lokal, bornholmsk skifer, og det er den. Spørgsmålet er, hvilken funktion den her sten har haft, og det kan jeg simpelthen ikke sige. Jeg har heller ingen anelse om, hvor gammel den er, for jeg har aldrig set noget lignende, siger Finn Ole Nielsen.

– Det er helt sikkert et spændende fund, og det kunne være meget nyttigt for os, hvis nogen blandt avisens læsere vidste, hvad det er for et instrument, og hvad det har været brugt til.

Stenen minder om flere kendte genstande, men uden at kunne være nogen af dem.

– Det er lidt usædvanligt, at den er så lang, næsten 25 centimeter. Den ligner mest en boomerang. Stenen er ikke skarp, og den ligger rigtig godt i hånden. Det kunne være en skyttel, som man i gamle dage brugte til at væve og reparere garn med, siger Finn Ole Nielsen.

– Stenen er sløv, så det er ikke meningen, at den har skullet skære, den er uskarp. Det kan godt have noget med funktionen at gøre, at den netop ikke har måttet kunne skære.

– Mit forløbigt bedste bud er, at den har tilhørt nogle fiskere, der skulle have repareret deres garn. Den blev fundet i den fine bugt ved Sommerodde, som udgør en naturhavn, og hvor fiskerne holdt til i forhistorisk tid, siger Finn Ole Nielsen.

Blandt Jeppes bedste fund

Selv om Jeppe Gitz-Johansen fandt stenen på en strand, udelukker Finn Ole Nielsen, at det kan være bølger, der har givet den sin form.

– Nej, det er ikke muligt, at vandet kan have forarbejdet den, når man mærker, hvor fint den ligger i hånden, siger han.

– Vi skal have den ud i verden for at se, om nogen kender noget lignende, særligt i Norden. Hvis vi finder noget, der er helt tilsvarende, vil det måske også være muligt at datere den.

Bornholms Museum har tidligere fundet en gravplads fra omkring Kristi fødsel et par kilometer fra stedet, hvor Jeppe Gitz-Johansen fandt sin sten. Begge dele var placeret i områder dækket af sand.

– Sandflugten har dækket og forseglet mange ting fra fortiden. Men det, at vi finder noget, betyder, at der ligger mere dernede. Det er bare svært at komme til det, siger Finn Ole Nielsen.

For Jeppe Gitz-Johansen vil stenen altid være noget særligt, uanset om de mange spoørgsmål omkring den bliver besvaret eller ej.

– Stenen er meget speciel for mig, og den rangerer højt på min liste over fund. Og jeg har fundet meget, utrolig meget: Stenøkser og pilespidser, det er ikke småting, fortæller han.

– Mit bedste fund nogensinde er en helleristningssten på cirka en halv meters højde med omkring 50 skåltegn på, som jeg fandt nær Ibsker Kirke. Den rangerer stadig højest.

I hvert fald foreløbig bliver stenen i Jeppe Gitz-Johansens varetægt.

– Jeppe får lov at beholde stenen her, i hvert fald indtil vi er blevet klogere på den. Men det kan godt være, at han får besked på at aflevere den, siger Finn Ole Nielsen.