Moské på Bornholm forventes klar allerede i 2022

Moské på Bornholm forventes klar allerede i 2022
Bybiledet vil sandsynligvis ikke ændre sig gevaldigt. Måske bliver moskéen placeret i et helt almindeligt byhus i Rønne, og dermed ændrer bybilledet sig slet ikke. Måske bliver der en lille kuppel et sted i byen. Det skal bygges i bornholmsk stil, siger Modather Azzam. Illustration: Niels Mathiesen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 2. DEC 2021 • 15:45
NYHED | RØNNE | ABONNENT
2. DEC 2021 • 15:45

Indsamlingen er ikke langt fra at være i mål, og dermed er moskéen i Rønne snart ved at være en virkelighed. Det religiøse hus byder alle velkommen til dialog, sociale arrangementer og kulturelle aftener.


Omkring marts i 2021 satte de sig som mål, at de ville samle 1,5 million kroner ind. De havde en drøm om, at for pengene de samlede ind, skulle de bygge en moské på Bornholm.

Noget tyder på, at deres bønner er blevet hørt, og deres drøm er tæt på at blive til virkelighed. Ved indgangen til december var de få tusinde kroner fra at ramme 900.000 kroner og dermed godt over halvvejs.

Bag indsamlingen står Modather Azzam og foreningen Det Islamiske Fællesskab Bornholm også kaldet DIF Bornholm, hvor Modather Azzam er formand.

Pengene har de samlet ind blandt andet via MobilePay appen, og alle donationer kommer fra private folk. For nyligt vakte det også en masse opsigt, da to journalister fra Radio Loud ville hjælpe med at samle penge ind. De fik blandt andet doneret et maleri fra kunstner Jacob Thanis, der vurderes til at være mellem 5.000 og 10.000 kroner værd.

Når man skal indsamle penge, skal man søge om tilladelse til det hos Civilstyrelsen. Modather Azzam og Det Islamiske Fællesskab Bornholms indsamling løber til og med marts i 2022. De har dermed godt fem måneder til at samle de resterende 600.000 kroner ind for at nå deres mål.

– Vi er meget optimistiske omkring det, som det står nu. Hvis ikke vi når det inden indsamlingens udløb, så beslutter vi os der for, om vi stopper indsamlingen her og finder noget tilsvarende det beløb, som vi har indsamlet, eller om vi skal forsøge at forlænge vores indsamlingsfrist, siger Modather Azzam.

Rundkirker og en rund moske

Hvad kan man så få for 1,5 million kroner? Hvor skal moskéen ligge henne? Hvordan skal den se ud? Der er mange spørgsmål, der knytter sig til det nye projekt. Nogle røster er måske mere kritiske end andre. Nogen forestiller sig måske en stor udsmykket kuppel med minaret - det høje tårn, der rejser sig over bybilledet, hvor man kalder til bøn.

Så langt rækker 1,5 million kroner formentligt ikke. Faktisk forventer Modather Azzam og resten af Det Islamiske Fællesskab Bornholm ikke, at deres kommende moské kommer til at ligne en klassisk moské. Det nye religiøse hus skal nemlig gerne være særpræget bornholmsk. Det er i hvert fald den oprindelige tanke og ønske, fortæller Modather Azzam.

Hvis det kan lade sig gøre, så bygger vi en moské, der minder meget om rundkirker. En rundmoské. Det er vores drøm i hvert fald, men hvis ikke det kan lade sig gøre, finder vi noget, der passer ind i den bornholmske stil. Vi vil ikke bygge noget, der ser specielt fremmed ud

Modather Azzam, formand, Det Islamiske Fællesskab

– Hvis det kan lade sig gøre, så bygger vi en moské, der minder meget om rundkirker. En rundmoské. Det er vores drøm i hvert fald, men hvis ikke det kan lade sig gøre, finder vi noget, der passer ind i den bornholmske stil. Vi vil ikke bygge noget, der ser specielt fremmed ud, siger Modather Azzam.

Planen er, at moskéen skal placeres i Rønne eller tæt på Rønne. Men intet er besluttet eller planlagt, før de står med pengene i hånden. Først her giver det mening at udarbejde den helt konkrete plan for moskéen, fortæller Modather Azzam. Indtil da holdes de fleste døre og muligheder åbne. Måske bliver moskéen ikke, som de hverken forestiller eller ønsker sig. Det bliver, hvad pengene rækker til.

– Vi har flere scenarier, til hvad gør vi, når vi når vores mål. Måske kan det være, at vi finder en grund, hvor vi kan bygge. Ellers finder vi en ejendom eller et håndværkertilbud. Beliggenheden ville være mest praktisk, hvis det var i Rønne. Men vi er nødt til at forholde os til virkeligheden, hvad der er mest rimeligt, og hvad der er muligt, siger Modather Azzam.

Det er i Rønne by, at Det Islamiske Fællesskab Bornholm håber, at moskéen kommer til at ligge. Men præcis hvor den skal ligge, og hvordan den skal tage sig ud, ved de ikke endnu. Foto: Klaus Holsting

Et hus til dialog

At de holder dørene åbne er ikke kun en metafor, der beskriver deres tanker og planer med moskéen. Rent faktisk er det ganske sikkert, at moskéens døre skal være åbne for alle. Moskéen skal nemlig ikke kun være en moské, hvor der bedes islamiske bønner. Det skal der også, men det skal også betragtes som et sted, hvor bornholmere mødes. Det bliver et hus med dialog og debat og et nyt kulturelt center i Rønne og på Bornholm.

Udover at det skal være et religiøst hus for øens muslimer, skal moskéen også ligge lokale til diverse arrangementer.

– Vi vil have arrangementer, der skal blande det bornholmske miljø med muslimer. Jo tættere man er på hinanden, jo lettere er det at forstå hinanden. Vi regner med at holde et åbent hus for alle, når vi åbner, for at invitere folk ind for at se det og for at se os. Vi vil også lægge op til, at vi sammen kan finde på kulturelle ting, som kan finde sted i moskeen, siger Modather Azzam.

Modather Azzam forventer, at moskéen står klar allerede i løbet af 2022.

Hvorfor bygger i en moské?

– Først og fremmest vil jeg sige, at det skal ikke kun være et religiøst hus, men selvfølgelig skal den tjene vores medlemmers religiøse interesse. Men huset skal være sted for flere kulturelle og sociale aktiviteter, hvor alle er inviteret.

– Det korte svar er, at der er ca 300-400 muslimer på Bornholm, der har behov for det. Vi har simpelthen retten til frit at dyrke vores religion i Danmark, og den ret vil vi gerne beholde og benytte. Siden 2015 er der kommet en del flere muslimer til øen, og de skal kunne dyrke deres religion og snakke om deres religion sammen. Vi har brug for, at vores børn også har mulighed for at opleve en moské, ligesom en helt almindelig kristen familie måske gerne vil have, at deres børn ser en kirke, siger Modather Azzam.

Skal der tilknyttes nogen imam til moskeen?

– Vi har ikke en bestemt imam, og vi har heller ikke råd til at ansætte en imam, så vi fordeler bare ansvaret hos os frivillige, der kan og har evnerne og kompetencerne til at varetage opgaven, siger Modather Azzam.

Hvilke reaktioner har I mødt, når I taler om jeres indsamling og projekt?

– Vi har selvfølgelig oplevet begge dele, folk der er positive, og folk der er negative. Et af målene med moskéen er, at vi kan få fat på dem, der ikke er positive over for ideen. Det kan være, at hvis vi snakker sammen, kan de måske forstå vores ønske, og vi kan komme tættere sammen. De kan måske ændre deres syn på muslimer og islam. Vi skal bygge et kendskab til hinanden. Det handler om dialog, hvor vi kan rette op på misforståelse.

– De fleste har bygget deres viden om islam og muslimer igennem medierne og ikke igennem virkeligheden, så at der findes et fysisk sted, hvor man kan komme, banke på døren og tage snakken ansigt til ansigt tror jeg er en gevinst for alle samfund, siger Modather Azzam.

Modather Azzam, formand for Det Islamiske Fællesskab Bornholm, har boet på Bornholm i en del år efterhånden. Her ses han i 2016 på Nexø Havn. Arkivfoto: Allan Rieck