Manden bag ideen: Vigtigt at huske at flagdagen er mere end Afghanistan

Manden bag ideen: Vigtigt at huske at flagdagen er mere end Afghanistan
Kim Thygesen – her fotograferet ved Mjølner Trail og March, som han sidste år tog initiativ til – fortalte åbent om sin PTSD-diagnose og følgevirkningerne af soldaterkarrieren, da han i 2020 medvirkede i TV2-programmet Først til verdens ende. Arkivfoto: Berit Hvassum
VETERANER | RØNNE | ABONNENT | 6. SEP 2021 • 19:00
Jakob Nørmark
Journalist
VETERANER | RØNNE | ABONNENT
6. SEP 2021 • 19:00

Idémanden til den danske flagdag er bornholmske Kim Eg Thygesen, der lykkedes med at overbevise forsvarsminister Søren Gade om at indføre en national dag for udsendte. Han deltog ikke i søndagens parade og flagdag på Store Torv i Rønne, da han i år havde "brug for at være lidt alene og bruge tiden på at mindes mine venner og kollegaer, der er faldet i Afghanistan og dem som efterfølgende har taget deres eget liv grundet de ar, de har haft på krop og sjæl," som han skriver i en besked til Bornholms Tidende.

"Afghanistan har jo i år sat tonen og lidt grå skygger over flagdagen, men det er vigtigt, at man husker, at flagdagen er meget mere end Afghanistan. Den handler nemlig om alle de missioner, Danmark har deltaget i, og det er netop også grunden til, at flagdagen blev til. For havde det ikke været for alle dem, som har ydet et kæmpe og meget profesionelt stykke arbejde før os i missioner rundt om i verden, så havde jeg blot stået med en ide," skriver Kim Thygesen.

Han så gerne, at flagdagen bød på flere gode oplevelser for hele familien.

"Flagdagen er jo delt op i tre faser. En mindehøjtidelighed, som sker på kastellet, den offentlige del, som sker hovedsageligt på Christiansborg, og så den sidste del, som er den, som skal skabe fælleskab og en oplevelse på flagdagen. Jeg mener jo, at den sidste del bliver svigtet, men er virkelig glad for at se, at man forsøger, så godt man kan rundt om i landet. Men det er vigtigt at huske, at flagdagen aldrig var ment som en paradedag, men som en dag med masser af oplevelser for store og små, og her synes jeg, man halter i forhold til de første to dele. Vi må simpelhen blive bedre til at få skabt en oplevelse for hele familien, ja, for alle som har lyst til at få en oplevelse på dagen," skriver Kim Thygesen og slutter af med at minde om, at indholdet er et spørgsmål om finansiering fra regeringen og kommunernes side.