Man skal væbne sig med tålmodighed: Til pinse venter ny lang kø ved Øresundsbroen

Man skal væbne sig med tålmodighed: Til pinse venter ny lang kø ved Øresundsbroen
Meget tyder på, at der bliver kø og ventetid ved Øresundsbroen fra Sverige mod Danmark, når pinseferien slutter mandag den 1. juni, hvor man kan forudse en stor hjemrejsedag. Pressefoto: Øresundsbroen
| ABONNENT | 28. MAJ 2020 • 10:55
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
28. MAJ 2020 • 10:55
TRAFIK

Er der noget, bilister kan gå i bro over, er det at blive forhindret i deres fri bevægelighed, så man kan snildt forestille sig, hvordan der er blevet skumlet i de mange biler, der søndag i Kristi himmelfartsferien holdt i lange kører for at returnere til Danmark.

Ved 17-tiden og frem var der nemlig så mange biler i kø, at nogle bilister ventede op mod to timer for krydse broen – og meget tyder på, at det samme vil gentage sig, når pinseferien slutter mandag den 1. juni, hvor man også kan forudse en stor hjemrejsedag.

Bor man på Bornholm, vil problematikken snarere handle om, hvor bøvlet, det bliver at bevæge sig i den modsatte retning, altså mod Sverige og Ystad for at komme videre hjem til Bornholm, og her bliver der næppe de samme problemer.

Det forudser Jens Jespersen, der er ledende politiinspektør i Københavns Politi. Han er chef for dem, der står for kontrollen af bilister, der ønsker at rejse ind i Danmark.

Han vurderer, at de lange køer i søndags primært skyldtes danskere, der havde benyttet Kristi himmelfartsdagene til en smuttur til Sverige eller Bornholm.

– Men mig bekendt har der kun været egentlig køophobning mod Danmark og ikke imod Sverige med den midlertidige grænsekontrol, siger han til Bornholms Tidende.

Den anden vej går det mere snildt?

– Ja.

Hvad gør man, hvis man skal til København og kommer fra sverigessiden i pinsen?

– Så indstiller man sig mentalt på, at i forbindelse med hjemrejsetrafikken fra pinse kan der opstå en situation, som minder om den, vi havde i søndags. Det siger jeg, fordi vi det meste af søndagen kørte med det maksimale kontroltryk, vi kan. Peberholmen, hvor vi foretager kontrollen, er et naturbeskyttelsesområde, og vi optager så meget plads, som vi må. Der er plads til seks kontrolspor, og det er det maksimale.

At kontrollen foregår der, oplyser Jens Jespersen, skyldes, at politiet skal kunne afvise fok, der er på vej til Danmark uden et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål".

– Kontrollen foregår på individniveau, så vi er altså pålagt at kontrollere hver enkelt person i et køretøj, siger han.

– Og er der nogen, der ikke har et anerkendelsesværdigt formål, kan vi afvise dem, fordi der ved Peberholmen er en tunnel, man kan henvise folk til, og som er forbundet til en tilkørsel tilbage mod Sverige. Så det er af praktiske grunde, vi foretager kontrollen der.

Forsyningen

Kun lastbiler bliver stort set vinket igennem på broen.

– Med mindre vi har en særlig grund til at kontrollere dem, siger Jens Jespersen.

– Og det skyldes, at forsyningssikkerheden er vigtig, og varerne skal så vidt muligt uhindret krydse grænserne. Men det er jo også indlysende, at når man gennemfører kontrol på individniveau af al persontransport på en motorvej, så medfører det nogle ulemper, og særligt når der er meget trafik. Og selv om jeg rådede over flere betjente, nyttede det ikke noget, for vi kan ikke åbne flere end de seks spor.

Det korte af det lange er altså: Vælger man at rejse mod København mandag 2. pinsedag, må man forvente kø, mens I ikke oplever det samme pres den anden vej?

– Nej, det gør vi ikke, siger politiinspektøren.

Han påpeger, at den hurtigste måde at komme igennem kontrollen på er ved at fremvise pas. Også et kørekort er dog tilstrækkeligt for at komme igennem.

– Men man kan jo i princippet godt få udstedt kørekort uden at være dansk statsborger eller have bopæl i landet, siger Jens Jespersen.

– Og under alle omstændigheder er det bedste, man kan gøre, at sørge for at have sine dokumenter klar i kabinen, når man ankommer til kontrollen.

 
 

36 personer afvist

De politifok, som søndag under Kristi himmelfartsferien kontrollerede alle, som ønskede at rejse til Danmark via Øresundsbroen, afviste i alt 36 personer, som blev vurderet ikke at have et såkaldt anerkendelsesværdigt formål.

– Det skete fra søndag morgen til mandag morgen, siger ledende politiinspektør i Københavns Politi Jens Jespersen.

I weekenden inden Kristi himmelfartsferien passerede der om søndagen i en sammenlignelig tidsperiode cirka 3.400 køretøjer, som skulle igennem kontrollen – det tilsvarende tal i søndags lyder på cirka 9.000, oplyser han.