Mærkesager er lagt på hylden: Tonny Borrinjaland stiller op til valg for DF
DF-profiler: Linda Kofoed Persson, René Danielsson – og Tonny Borrinjaland. Foto: Torben Ager

KOMMUNALVALG | BORNHOLM | GRATIS
2. AUG 2021 • 13:20
Jakob Marschner
Journalist

Mærkesager er lagt på hylden: Tonny Borrinjaland stiller op til valg for DF

Tonny Borrinjaland stiller igen op, når der er kommunalvalg i november. Men det bliver ikke for sit eget Bornholmernes Parti, der de første mange år hed Bornholms Selvstyreparti.

I stedet har Tonny Borrinjaland meldt sig ind i Dansk Folkeparti. Her vil han være at finde nederst på partiets liste ved valget.

– Det har en lang forhistorie, for Dansk Folkeparti har jo altid været i valgforbund med Tonny og hans liste. Da Torben Rønne-Larsen første gang kom ind i kommunalbestyrelsen, var det Tonnys stemmer, der hjalp ham på vej, fortæller gruppeformand Linda Kofoed Persson (DF).

– I den her omgang talte jeg første gang med Tonny for et års tiden siden. Dengang var han i tvivl, om han ville stille op til kommunalbestyrelsen igen, for orkede han nu alt det her med at samle underskrifter ind?

– Her i foråret ringede Tonny så til mig igen og fortalte, at han ikke ville stille op for sin liste igen, og at han i stedet havde besluttet at melde sig ind i Dansk Folkeparti. Da vi så skulle holde opstillingsmøde, spurgte jeg, om han ville være kandidat, og det ville han gerne. Han ville bare også gerne stå nederst på listen, siger Linda Kofoed Persson.

Selvstyre er pakket væk

Dansk Folkepartis gruppeformand fortæller, at DF ikke har måttet give Tonny Borrinjaland nogen politiske indrømmelser for at få ham med på sin liste. Borrinjalands hidtidige slagnumre om Bornholm som toldfri zone og obligatorisk undervisning i bornholmsk fra start i folkeskolen (hvorefter eleverne kan få engelsk fra syvende klasse) er fortsat ikke en del af DF's program. Man vil heller ikke høre Tonny Borrinjaland tale om de ideer i valgkampen.

– Tonny er Tonny, men han har fortalt mig, at han ikke vil tale om de her ting med Bornholm som toldfri zone. Han går til valg på Dansk Folkepartis politik. Så de her ting med den toldfrie zone og andet har vi pakket væk, siger Linda Kofoed Persson, der dog gerne kommer sin nye kandidat i møde et stykke af vejen.

– Jeg synes faktisk, at man bør have dialektundervisning i skolen. Når man ser en fisker fra Thyborøn blive interviewet i tv, bliver han tekstet, og man bør jo kunne forstå, hvad folk fra ens eget land siger. Jeg synes også, at der er en kæmpe charme ved dialekter, men derfra og til at gøre undervisning i bornholmsk obligatorisk i skolen, er der alligevel et stykke, siger hun.

– Men Tonny bidrager fint til vores valgprogram, som vi er ved at skrive. Der er en hel del mennesker involveret, når man skriver valgprogram, og her bidrager Tonny rigtig godt.

Hvor mange stemmer tror du, at Tonny Borrinjaland er god for?

– Det ved jeg ikke, og det har jeg heller ikke tænkt over. Men Tonny er lidt af et ikon på Bornholm, og når han gerne vil stille op for os, har vi plads til det. Dansk Folkeparti favner ret bredt, og vi bliver otte vidt forskellige personligheder på listen, så vi har også plads til Tonny, siger Linda Kofoed Persson.

Mange måder at arbejde på

Tonny Borrinjaland bekræfter det forløb, som Linda Kofoed Persson beskriver om hans vej til Dansk Folkeparti.

– Dansk Folkeparti spurgte, om jeg ville stille op, og det ville jeg godt. DF er det parti, der efter min smag har den bedste politik, siger han.

Borrinjaland vil stadig slå et slag for det bornholmske sprog, nu bare ikke længere fra en politisk platform.

– Nu har jeg arbejdet for bornholmsk selvstyre og alle de ting siden 1966, men det har jo ikke hjulpet. Men jeg vil stadig arbejde for det bornholmske sprog, for det er der jo masser af andre måder end politik at gøre på. Jeg vil ikke tale om selvstyre i valgkampen. Jeg vil holde mig til Dansk Folkepartis program, siger Tonny Borrinjaland.

Hvor mange stemmer tror du, at du får?

– Det er ganske umuligt at vide hvor mange, der vil stemme på mig. Men jeg kommer jo til at stå et stykke nede på listen.

Ved valget for snart fire år siden fik Tonny Borrinjaland 54 personlige stemmer. For otte år siden stemte 124 personligt på ham.Flere nyheder