Legetøjsmuseum slog dørene op: 'Vi mangler bare nogle flere samlere'

Legetøjsmuseum slog dørene op: 'Vi mangler bare nogle flere samlere'
I et af baglokalerne har Bornholms Legetøjsmuseum indrettet en spillecafé. Mikkel Dahlmann håber, at folk vil benytte den, når corona tillader det. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 24. APR 2021 • 16:50
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
24. APR 2021 • 16:50

FRITID

Lørdag er en glædens dag for Mikkel Dahlmann. Endelig kan han åbne døren ind til Bornholms Legetøjsmuseums nye lokaler i Store Torvegade i Rønne. Det hele foregår selvfølgelig coronasikkert og efter gældende forskrifter med håndsprit og coronapas. Lige indenfor døren viser et skilt med Wonder Woman og Batman, at man som gæst skal holde en meters afstand til museets øvrige gæster.

– Det er fantastisk at få lov til at gøre det, vi har gået og glædet os til, siden vi fik lokalet for to måneder siden, fortæller han, da avisen kigger forbi.

Faktisk var legetøjsmuseet klar til at åbne til påske, men det forhindrede coronarestriktionerne. Siden har Mikkel Dahlmann gået og nusset med nogle småting, sat lidt skilte og hylder op og brugt lidt penge på at købe endnu flere ting til samlingen. I det store hele er det blevet det, han håbede.

– Vi mangler bare nogle flere samlere. Lige nu er det primært min samling, der er her. Så har min datter og min søn doneret noget, og så har vi fire andre samlere p.t., siger Mikke Dahlmann.

Ikke røre

Hvis flere samlere melder sig og viser interesse for at vise deres ting frem i museumslokalet, bliver der rykket rundt, så der bliver plads. Der er også nogle hylder, der er semiledige, og endelig har museet en aftale med Din Tøjmand om at kunne udstille nogle effekter i tøjforretningens sidevindue ved Store Torv.

Indtil det sker, kan gæsterne kigge på de udstillede effekter. Nok se, men ikke røre er den regel, der gælder, så hvis man vil se nærmere på noget, må man spørge Mikkel Dahlmann, om og hvordan det kan lade sig gøre.

På premieredagen var det pænt med besøgende, lige da Bornholms Legetøjsmuseum åbnede, og snoren blev klippet. Derefter stilnede det lidt af, men det skal nok komme, mener hovedmanden bag det hele.

– Der er nok mange, der har udnyttet, at barerne har haft åbent fredag. Men i takt med at vi har åbent, kommer der run på igen, siger han ved middagstid.


En af samlingens juveler er denne G.I. Joe-figur, som Mikkel Dahlmann fik, da han var barn. Efter mere end 30 år har den stadig alle originaldelene. – Hvis stedet brænder, og jeg kun kan redde en ting, så bliver det den, siger han. Foto: Jens-Erik Larsen

Stedets sjæl

Mikkel Dahlmann har noget at have optimismen i. Mens han gik og gjorde lokalet i stand, oplevede han, at både børn og voksne stod og gnubbede deres næser mod ruderne for at se, hvad der foregik.

– Nogle gange har der været børn, hvor forældrene næsten har skullet tage dem op fra jorden for at slæbe dem væk, fordi de ikke ville gå videre, fortæller han.

– Jeg er nogle gange blevet nødt til at følge min søn i skole en anden vej, for hvis vi har lidt travlt og går den her vej, så stopper han. Han håber lidt, at han kan få lov til at komme hver morgen og mødes med dig og få lov til at komme ind og se, tilføjede en mor, som besøgte museet med selv samme søn.

Der har også været ældre mennesker, som har fortalt om deres minder fra dengang, lokalet i Store Torvegade var en læderbutik.

– De har fortalt mig mange gode historier om, hvad de har oplevet. Det er også derfor, vi har lavet et hjørne, der er reserveret til butikkens historie. Vi skal huske, hvor det hele kommer fra. Det er en del af stedets sjæl, fortæller Mikke Dahlmann.


I et hjørne har legetøjsmuseet samlet nogle effekter fra den læderbutik, som tidligere holdt til i lokalerne i Store Torvegade. Foto: Jens-Erik Larsen

Privat regi

Bag udstillingslokalet ligger der to baglokaler. Det ene bruger folkene bag museet til både administrativt og kreativt arbejde. Det andet er indrettet til spillecafé, men ifølge Mikkel Dahlmann mangler museet stadig de officielle tilladelser til at tage det i brug.

– Jeg er lidt i tvivl om, hvilke regler der gælder, og hvor meget plads vi skal have. Indtil videre er det kun i privat regi, vi laver det. Og så viser vi det frem og håber, at der er nogle, der tænker, at det er så spændende, at det skal de prøve, når man må, fortæller han på åbningsdagen.

Lige nu har han stillet spillet Heroclix frem, men det kan ryddes væk, hvis der kommer nogle med et andet brætspil.

Og hvad er der så sket med garagen, hvor legetøjsmuseet holdt til før? Der har Mikkel Dahlmann indrettet et kontor, og så har han stillet sine tegneserie derud.