Leder: Sundhedshuset

Leder: Sundhedshuset
Arkivfoto
| ABONNENT | 1. JUN 2021 • 21:17
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
1. JUN 2021 • 21:17

LEDER

Det ser meget, meget mærkeligt ud.

Lige omkring juletid ankom en gave af de store. Med tilsagn om 100 millioner kroner fra pensionskassen PKA var der pludselig begyndende bund i de planer om et sundhedshus på den tidligere Østre Skole i Rønne, som en gruppe læger og tandlæger på Bornholm har arbejdet på at skabe i nu snart et par år.

Gevinsten ved Rønne Center for Sundhed og Trivsel vil være både stor og åbenlys. Bornholm kæmper med at tiltrække sundhedspersonale over en bred kam. Det dødvande prøvede initiativtagerne til sundhedshuset at bryde ved at kunne stille faglige fællesskaber og topmoderne udstyr i udsigt. For bornholmerne? Et væld af sundhedstilbud samlet under ét tag.

Desværre var der også et "men": Initiativgruppen ville have både kommunen og Region Hovedstaden med. Der skulle et offentligt bidrag til, før PKA Pension ville investere 100 millioner kroner i projektet.

 

Det ser underligt ud. Trods gode og fælles intentioner er noget kørt af sporet med planen om et sundhedshus i Rønne.

 

Sådan et tilsagn er der bare aldrig kommet. Ikke fra kommunen og ikke fra regionen. Og 23. maj meldte gruppen bag sundhedshuset så ud, at planen om Østre Skole var droppet, blandt andet fordi kommunen ikke havde givet noget tilsagn om at ville lægge nogle af sine sundhedsfaciliteter ind i et sundhedscenter på Østre Skole. Ret skal være ret: Der var også andet i vejen, blandt andet trafikforholdene, spildplads og en udgift til at bygge Østre Skole om, der ville blive større end ventet.

Det ændrer dog ikke noget på, at det stadig er stærkt interessant, hvorfor frivillige bornholmske læger og tandlæger gennem adskillige måneder kan efterlyse nogle tilsagn fra kommunen – for så senest at droppe Østre Skole-planen af blandt andet den grund, at kommunen aldrig gav nogen tilsagn af den slags.

Set i bakspejlet var mislydene allerede til at høre i marts. Her deltog Rønne Center for Sundhed og Trivsel i en workshop om sundhedshuse. Også ansatte og politikere fra både regionskommunen og Regions Hovedstaden var inviteret med af oplægsholderen fra Aalborg Universitet. Men ingen mødte op.

Samtidig fortalte Rønne Center for Sundhed og Trivsels direktør Camilla Ulrich, at centret allerede i november sendte sit budget til kommunen, men at hun ikke havde indtryk af, at det budget var blevet sendt videre til kommunalbestyrelsen. Budgettet er jo ellers en helt central del af beslutningsgrundlaget, før Bornholms politikere kan afgøre, om kommunen skal lægge faciliteter ind i et kommende sundhedshusr.

Hvis man nu måtte mene, at sagen er klar, og at kommunen har smølet en kæmpe gave væk, er der dog grund til lige at tøve klædeligt først. For dagen efter Camilla Ulrichs salut til kommunen fortalte Carsten Scheibye (V), at han kun havde set en skitse over projektet, og at han helt centralt ikke havde fået oplyst hvilken husleje kommunen kunne imødese ved at leje sig ind i et sundhedshus på Østre.

Det ser underligt ud. Trods gode og fælles intentioner er noget kørt af sporet, og i det lys må man hilse det velkomment, at kommunens administration nu skal redegøre for, hvad der egentlig er sket. Et håndslag om et samarbejde er selvfølgelig klart at foretrække, men som sagerne står, vil det faktisk ikke skade at blive en hel del klogere på, hvad der gik galt.