Ingen vaccination i Aakirkeby: Det er forskelsbehandling, siger ældrerådsformand

Ingen vaccination i Aakirkeby: Det er forskelsbehandling, siger ældrerådsformand
Åkirkeby Lægehus har som eneste lægehus på Bornholm valgt ikke at tilbyde gratis vaccination mod influenza i år. Det skyldes manglende udmelding fra Danske Regioner. Det er ikke i orden, mener formand i Bornholms Ældreråd, Erik A. Larsen. Foto: Jacob Jepsen
SUNDHED | AAKIRKEBY | ABONNENT | 24. SEP 2021 • 20:00
Emilie Jensen
Journalist
SUNDHED | AAKIRKEBY | ABONNENT
24. SEP 2021 • 20:00

Det er ikke rimeligt, at Åkirkeby Lægehus undlader at tilbyde gratis influenzavaccination til deres patienter, lyder det fra formand i Bornholms Ældreråd, Erik A. Larsen, der 'kraftigt opfordrer lægehuset til at ændre sin beslutning'.

– I princippet er det ikke i orden, at fordi et lægehus siger, de ikke vil vaccinere borgere, så skal de andre lægehuse gøre det, siger formand i Bornholms Ældreråd, Erik A. Larsen om udmeldingen fra Åkirkeby Lægehus, der blandt andet skriver følgende på sin hjemmeside:

"I år tilbyder Åkirkeby lægehus IKKE gratis influenzavaccination."

Årsagen er ifølge lægehuset manglende udmelding fra Danske Regioner, som de skriver i beskeden på deres hjemmeside:

"Den usikkerhed ved at vente på Danske regioner vil vi ikke byde patienterne, hvorfor vi har valgt ikke at tilbyde den gratis influenzavaccination i år og anbefaler i stedet patienter i målgruppen for influenzavaccination, at de kontakter andre private udbydere på Bornholm, som allerede har aftale med Danske Regioner (fx apotekerne)."

Trods det melder alle andre lægehuse på Bornholm, at de er klar til at vaccinere borgere i målgruppen (personer over 65 år, gravide i 2. eller 3. trimester, personer som lever med en kronisk sygdom eller på anden vis er i særlig risiko) fra 1. oktober som vanligt.

Læs lægernes svar her.

Et af dem er Allinge Lægehus, hvor Rikke Hjorth Westh er praktiserende læge samt formand i Praktiserende Lægers Organisation (PLO), og hun har også svært ved at forstå lægehuset i Aakirkebys beslutning.

– Det er rigtig nok, at papirarbejdet fra Danske Regioner har ladet vente på sig virkelig lang tid, og det skyldes alle mulige forskellige ting.

– Åkirkeby Lægehus har åbenbart sat sig for, at de ikke kan binde an med at vaccinere, når de ikke har et skriv fra Danske Regioner. Jeg ved ikke lige, hvorfor det er sådan. De går i hvert fald enegang, hvad det her angår, siger hun.

Influenza

Fra 1. oktober kan man gratis blive vaccineret mod influenza, hvis du er fyldt 65 år, gravid i 2. eller 3. trimester, lever med en kronisk sygdom eller på anden vis er i særlig risiko.

"Influenza er en virusinfektion, der rammer luftvejene, og som alle kan blive ramt af. Influenza er hyppigst i vintersæsonen, og for nogle personer kan sygdommen være særligt alvorlig og udvikle sig livstruende," skriver Sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside.

Kilde: sst.dk

 

Vaccineres andetsteds

Spørgsmålet om, hvor borgere i målgruppen skal få deres vaccine, hvis de er tilknyttet Åkirkeby Lægehus, bekymrer ældrerådsformand Erik A. Larsen.

– Vi synes ikke, det er en rimelig måde at gøre det på. Der er rigtig mange ældre og svage borgere i det område, som gerne vil vaccineres. Derfor er jeg bange for, at hvis jeg havde læge i Aakirkeby og opsøgte et andet lægehus, ville de sige 'nej', for der hører jeg jo ikke til. Jeg synes, at man sætter de ældre borgere i en meget dårlig situation.

– Det er forskelsbehandling af borgerne på Bornholm. Det er jo en ulige fordeling af tingene, siger han.

Hos Allinge Lægehus er Rikke Hjorth Westh dog klar til at hjælpe en af Erik A. Larsens bekymringer væk.

– Vi vaccinerer alle vores egne patienter, og hvis der kommer en anden patient i mit lægehus, som eksempelvis er over 65 år, så vaccinerer jeg også dem. Vi skal jo have vaccineret så mange som muligt, det er det, der er vigtigt, siger hun.

Men for Erik A. Larsen handler det om mere end et stik.

– Jeg synes, det er princippet i, at man har nogle patienter, som man ikke betjener – og det er ikke i orden. Og det er jo heller ikke rimeligt, at de, der bor i Aakirkeby, skal køre til Allinge eller Rønne.

Hvorfor er det ikke rimeligt?

– Der er da mange, som ingen bil har. Vi vil opfordre Åkirkeby Lægehus til kraftigt at ændre deres beslutning, sådan er det, siger Erik A. Larsen.

Ekstra vigtigt med vaccine i år

"I år er influenzavaccination ekstra vigtigt, fordi influenza udgør en særlig risiko for mange af de samme mennesker, der også risikerer et kompliceret og alvorligt sygdomsforløb, hvis de får COVID-19. Bliver disse personer syge med begge sygdomme samtidig, kan sygdomsforløbet yderligere forværres," skriver Statens Serum Institut på deres hjemmeside.

I år anbefaler Sundhedsstyrelsen desuden, at sundheds- og plejepersonale og børn i alderen 2-6 år bliver vaccineret mod influenza.

Kilde: ssi.dk

 

Bøvlet

Sidste år kunne Bornholms Tidende fortælle, at samtlige lægehuse på Bornholm – hurtigt løb tør for influenzavacciner. En landsdækkende tendens der har bevirket, at Statens Serum Institut (SSI) i år har bestilt dobbelt så mange influenzavacciner hjem, fortæller Rikke Hjorth Westh.

– Vi løb alle sammen hurtigt tør for vacciner sidste år, og det var et værre bøvl.

Hvordan bøvl?

– For det første var der ikke vacciner nok, for midt i coronatiden fandt alle dem, vi ikke plejer at vaccinere – altså de raske under 65 år – ud af, at de gerne ville have en influenzavaccination, og så gik de til egen læge eller apotek og betalte for den. Det betød at alle de ældre, som vi allerhelst vil vaccinere, de fik ikke nogen vaccine tidligt i forløbet, fordi vi løb tør og SSI ikke havde købt nok ind, siger hun og stiller spørgsmålstegn ved om det er sidste års hændelse, der har fået lægehuset i Aakirkeby til ikke at tilbyde gratis influenzavaccination i år.

Her kan du blive vaccineret

– Hos din læge.

– Nogle kommuner har vaccinationstilbud.

– En række af landets apoteker tilbyder vaccination.

– Tjek, om din arbejdsplads giver influenza-vaccine.

Kilde: borger.dk