Ingen steder i landet er udbudskvadratmeterprisen steget lige så meget som på Bornholm

Ingen steder i landet er udbudskvadratmeterprisen steget lige så meget som på Bornholm
På et år er ejendomsmæglernes samlede udvalg af huse halveret. Det viser friske tal fra webportalen Boliga. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 19. JAN 2021 • 13:16
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
19. JAN 2021 • 13:16

BOLIGMARKEDET

Udbuddet af boliger til salg på Bornholm ligger for øjeblikket på et særdeles lavt niveau. På et år er ejendomsmæglernes samlede udvalg af huse halveret - fra 260 i januar 2020 til 130 i denne måned. Det viser friske tal fra webportalen Boliga, som har inddraget villaer og rækkehuse i sammenligningen.

Med færre boliger til salg er det – helt i tråd med basal udbud- og efterspørgselslogik – ikke overraskende, at priserne er stigende. Udbudsprisen per kvadratmeter er i gennemsnit steget med 22 procent fra januar 2020 og til i dag, oplyser Boliga. Det gør Bornholm til den kommune i landet med den største stigning i udbudskvadratmeterprisen.

Da denne måde at beskrive udviklingen på boligmarkedet på påvirkes meget af, hvilke boliger der er til salg på opgørelsestidspunktet, ringer Bornholms Tidende til Per Kofoed, indehaver af Home i Nexø, for at spørge, om det kan passe, at de bornholmske ejendomsmæglere generelt har øget udbudspriserne med 22 procent.

Han bekræfter, at det begrænsede udbud har presset boligpriserne i vejret, og at ikke mindst flexboliger er steget meget i værdi i løbet af coronaåret, hvor det danske sommerhusmarked generelt har været brandvarmt.

Flere købestærke købere

– Selvfølgelig er priserne steget på Bornholm, men der er også kommet flere købestærke købere til, som gerne vil have flexboliger, og det har presset udbudskvadratmeterprisen op. En flexbolig har en væsentligt højere kvadratmeterpris end en almindelig villa, siger Per Kofoed.

Flexboligerne uden bopælspligt ligger uden for de otte største byer. På den sydøstlige del af øen er husene i de gamle fiskelejer steget markant i værdi, fortæller Per Kofoed, som vurderer, at den store interesse for denne type af boliger i mange tilfælde har øget udbudsprisen per kvadratmeter med noget over 20 procent.

– Hernede i min butik i Nexø er det i postnummer 3730 og 3740, der er sket en stigning. Det er flexboliger i Snogebæk og på Balka i 3730 og Listed og Aarsdale i 3740.

Så det er i kystbyerne med flexboliger, at priserne er steget, og ikke så meget i en by som Nexø?

– Husene i Nexø er også steget, men nok ikke med 20 procent i udbudspris. Jeg tør ikke lægge hovedet på blokken, men 20 procent lyder af meget, siger han.

Går næsten for stærkt

I en artikel på Boliga fremhæver boligøkonom og chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit Bornholm som et af de steder i landet, hvor boligpriserne påvirkes kraftigt af det lave udbud.

– I nogle kommuner – som for eksempel Bornholm og København – går udviklingen næsten for stærkt, og der kunne vi godt ønske os, at der kom noget mere til salg, siger hun.

Alene de seneste to-tre måneder er udbuddet af boliger til salg faldet markant. I begyndelsen af november var der ifølge Boligsiden 255 boliger til salg, og antallet er nu nede på 175, når samtlige boligtyper, også fritidshuse og byggegrunde, medregnes.

Per Kofoed fortæller, at mange bornholmere egentlig er parate til at sælge deres bolig, men tøver på grund af markedet.

– Problemet er, at der ikke er nogen boliger, som de godt kunne tænke sig. Så afventer de lidt og ser, om der kommer nogle boliger på markedet, før de sætter deres eget til salg. Jeg plejer at sige til folk; "det er farligt at sætte dit hus til salg, for du risikerer at få det solgt". Det er bare sådan, det er, og lige nu bliver husene solgt lynhurtigt. Det er lige modsat af, hvordan det var for 10 år siden. Da ventede folk på at få solgt deres eget hus, før de ville købe noget andet, siger Home-mægleren

Kommer til at stige yderligere

Med den nuværende mængde af boliger på markedet regner Per Kofoed med, at udbudspriserne vil fortsætte med at stige de kommende måneder.

– Når efterspørgslen er høj, og udbudsprisen er lav, vil udbudsprisen jo alt andet lige stige. Jeg er sikker på, at udbudspriserne vil stige i første og andet kvartal 2021 i forhold til første og andet kvartal sidste år, siger Home-mægleren.

Hvorfor er udbuddet af boliger så lavt netop nu?

– Det er et sammensurium af mange ting. For det første er der i 2020 blevet solgt ufatteligt mange huse, så der er ryddet godt ud i varelageret. Generelt plejer gassen at gå lidt af boligmarkedet i december, og oveni det har vi fået denne nedlukning, som er blevet forlænget. Vi har nogle enkelte fremvisninger, men vi er også ramt af, at danskerne er i selvisolation derhjemme, siger Per Kofoed, der ikke lader sig slå ud af nedlukningen:

– Lige så snart vi åbner igen – om det så bliver 7. februar eller senere – forventer jeg, at der bliver run på igen.

Sidste år blev der ifølge Boligsiden gennemført 15 procent flere ejendomshandler på Bornholm end i 2019 – eller i reelle tal 164 flere handler.

2020 udmærkede sig ved at sætte ny rekord for antallet af tilflyttere til Bornholm såvel som fraflyttere, skrev Bornholms Tidende før nytår. Der var dog flest, som flyttede hertil, og de mange nye bornholmere – både fra ind- og udland – var hovedårsagen til, at det bornholmske befolkningstal i det forgangne år steg for første gang siden 2001.

 

Bornholm ligger nummer 67

For øjeblikket er den gennemsnitlige udbudspris for villaer på Bornholm 9.686 kroner per kvadratmeter.

I en tredjedel af landets kommuner er kvadratmeterprisen lavere end på det bornholmske boligmarked. Priserne på Bornholm er over 50 procent højere end i landets billigste kommuner Tønder, Lolland, Lemvig og Morsø.

To tredjedele af kommunerne har højere udbudspriser, og bor man i nærheden af hovedstaden er der fortsat mange penge at spare ved at flytte til Bornholm.

I Allerød og Roskilde (nummer 19 og 20) er kvadratmeterpriserne på villaer tre gange højere end på Bornholm. I landets dyreste kommune, Gentofte, er udbudskvadratmeterprisen oppe på 66.405 kroner.

 

Dyre boliger sælges hurtigt

For de villaer og rækkehuse, der for tiden er til salg på Bornholm, er kvadratmeterprisen cirka 10.150 kroner. For et år siden, i januar 2020, var husene, som på daværende tidspunkt var til salg, udbudt med en kvadratmeterpris på godt og vel 8.130 kroner. Det svarer til en stigning på 22 procent fra januar 2020 til januar 2021, hvilket er højest i landet, når alle kommuner sammenlignes.

På landsplan er udbudskvadratmeterprisen faldet med fire procent, men det betyder ikke, at husene andre steder i landet taber værdi.

– De faldende udbudspriser er ikke udtryk for, at boligmarkedet er kommet under pres den seneste tid, men for at de mest attraktive og dermed også dyreste boliger hurtigt bliver solgt, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker hos Nordea Kredit, til Boliga.

Boligsiden skrev i forrige uge, at der i 2020 blev solgt 22 procent flere boliger i Danmark end året før, der endda også var et rekordår. På Bornholm steg boligsalget med 15 procent.