Frikirke lavede mad til de trængende

Frikirke lavede mad til de trængende
Frikirken Rønne Vineyard havde arrangeret maduddeling med spisning skærtorsdag. Foto: Jacob Jepsen.
| 2. APR 2021 • 10:54

2. APR 2021 • 10:54

En trailer fyldt med frugt og grøn, syv kasser kød og metervis af brød og kager. Det var, hvad frikirken Rønne Vineyard i samarbejde med Lidl og Blå Kors kunne dele ud af torsdag aften.

– Det vi vil med arrangementet er både at danne ramme om en livsbekræftende og sjov aften og at give de familier, hvis økonomi er stram, mulighed for at nyde et lækkert måltid mad og at få fyldt køleskabet op i en hård tid, siger præst i Rønne Vineyard Helle Samuelsen

Hjælp til lokalsamfundet

Maduddelingen skete som del af et skærstorsdagsarrangement Rønne Vineyard holdte i sine lokaler i Rønne.

Helle Samuelsen forklarer, at deres frikirke ser det som en del af deres selvforståelse at hjælpe til i lokalsamfundet.

– Vi som kristen kirke forstår os selv som et fællesskab, som skal gøre en forskel, siger hun med tryk på ”skal”.

Helle Samuelsen og hendes mand Carsten, der også er præst i frikirken, mener, at kirke ikke kun er et ord, det skal være handling. 

– Helt fra start af i 2017 har vi tænkt, hvordan kan vi komme mennesker i møde, og hvordan kan vi gøre en forskel for mennesker og så helt sådant praktisk. Og derfor er sådan et maduddelingsarrangement lige så naturligt for os som at holde en gudstjeneste.

Samarbejde med Blå Kors og Lidl

Det er ikke første gang Rønne Vineyard er med til at dele mad ud. Sidst var i julen.

Skærtorsdagens arrangement sker i samarbejde med Blå Kors og Lidl i Rønne.

– Mange familier kender vi fra Børnenes Julehjælp Bornholm, som vi kører hver jul og hvor cirka 100 bornholmske familier får mad og gaver. 

Lidl har bidraget med maden, mens samarbejdet med Blå Kors er af mere organisatorisk karakter. Helle Samulelsen forklarer:

– Vi har rigtig meget med familier at gøre som kirke, og vi fandt ud, at Blå Kors på landsplan er i gang med at åbne noget, der hedder familienetværk, som er et partnerskab mellem kirker i hele landet. Det lå til højrebenet for os, at det familiearbejde, vi laver, kan udvikle sig til at være en del af sådan et større familienetværk. 

Blå Kors står således for at skaffe fondsmidler og arrangere kurser for kirkernes frivillige, mens de enkelte kirker – heriblandt Rønne Vineyard – står for alt det borgernære. For Helle og Carsten Samuelsen har arbejdet blandt andet betydet, at de kunne ansatte en koordinator fra 1. januar i 10 timer om ugen.  

Pladserne revet væk

Det var 50 pladser til skærtorsdagsarrangementet, og de blev hurtig booked. Helle Samuelsen mener, at det gik så stærkt som følge af en kombination mellem to behov. Et for fællesskab og en glædelig begivenhed – og maden simpelthen

– Vi kender til mange børnefamilie her på Bornholm, som har svært ved at give børnene med i slutningen af måneden, og så betyder det rigtig meget med sådan en bærepose. 

Arrangementet torsdag var åbent for alle, men det var særligt henvendt til socialt udsatte og mindre bemidlet familier. Det er typisk enlige forsørgere, folk der er syge, folk på SU eller folk på overførelsesindkomst, 

Forberedelserne til skærtorsdagsfesten i Rønne Vineyard startede onsdag aften, hvor overskudsmaden fra Lidl blev hentet, omkring torsdag middag gik de frivillige i gang med at forberede aftenens menu og klokken 17 begyndte familierne at møde op og blev anvist til deres borde.

Før maden var der en kort interaktiv teaterforestilling om den sidste nadver samt en tale fra Helle Samuelsen.

Klokken 18 kunne folk – i behørig afstand – gå ombord i buffeten indtil omkring klokken halv otte, hvor der blev sagt farvel og tak, og hver familie kunne gå hjem med en bærepose fuld af madvarer.