Et generationsskifte er på vej: Kommunen har brug for flere plejefamilier

Et generationsskifte er på vej: Kommunen har brug for flere plejefamilier
Iben Olsen er leder af Familieplejeteamet under Center for Børn og Familie i Bornholms Regionskommune. Hun fortæller, at de mangler flere pleje- og aflastningsfamilier på Bornholm, da de nuværende familier står overfor et generationsskifte. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 30. MAR 2021 • 07:17
| ABONNENT
30. MAR 2021 • 07:17

FAMILIEPLEJE

Bornholms Regionskommune søger nu efter flere pleje- og aflastningsfamilier på Bornholm, fordi de står med et generationsskifte i de nuværende og dermed kan komme til at mangle plejefamilier her på øen, hvis ikke flere melder sig til opgaven.

Det fortæller Iben Olsen, der er leder af kommunens relativt nye familieplejeteam.

– Vi ved, at flere plejefamilier er på vej ud af samarbejdet, fordi de er ved at være oppe i årene og deres nuværende plejebørn er ved at være voksne. Derfor har vi brug for flere, der har lyst til at blive plejeforældre. Der kommer snart til at være børn, der står og banker på for få en plejefamilie, og hvis vi ikke har nok plejefamilier på Bornholm, kan vi være nødt til at sende børn i familiepleje på den anden side af vandet, siger hun.

Vil gerne beholde børnene på Bornholm

Bornholms Regionskommune holder derfor et informationsmøde den 14. april, hvor man håber, at man kan få rekrutteret flere pleje- og aflastningsfamilier, der bor her på øen.

Det er nemlig ikke altid hensigtsmæssigt at skulle sende børnene fra Bornholm, forklarer Iben Olsen.

– Vi vil rigtig gerne finde plejefamilier til børnene her på Bornholm. Er man et barn, der er vokset op i for eksempel Pedersker og har sin skole og sit netværk der, måske en mormor, der bor tæt på, så vil det være hårdt for barnet, der i forvejen står i en sårbar situation, at skulle flytte fra øen. Det kan godt være, at det ikke fungerer at bo hjemme, men at de andre ting omkring barnet fungerer, og så vil vi gerne bibeholde det, siger hun.

Derudover vil der ifølge Iben Olsen være meget rejsen frem og tilbage, når familieplejeteamets konsulenter skal besøge plejefamilier ovre, og når børn skal have samvær med deres familier på Bornholm.

Flere er ved at stoppe

Bornholms Regionskommune hjemtog opgaven med rådgivning og vejledning af plejefamilierne fra Familieplejen Bornholm per 1. januar i år.

Men det er ifølge Iben Olsen ikke i den forbindelse, at nogle plejefamilier er ved at stoppe.

– Der er flere, der påtænker at stoppe, fordi de plejebørn, de har nu, er på vej videre, og så har plejeforældrene meldt ud, at de ikke vil tage nye børn ind. Der er også nogen, der er godkendt til at have to-tre børn, men som kun har et plejebarn nu og siger, at det er det sidste. Flere af plejeforældrene er i slutningen af 50'erne eller omkring 60 og vil derfor snart stoppe, forklarer hun.

Der er i dag omkring 60 plejefamilier på Bornholm, som har et eller flere plejebørn boende eller i aflastning.

Familieplejeteamet leder nu både efter flere plejefamilier, men også aflastningsfamilier, der kan give et barn et pusterum i en til to weekender om måneden.

Man skal kunne give tryghed

Ifølge Iben Olsen er den vigtigste opgave som plejeforældre at give tryghed og omsorg og skabe struktur i barnets hverdag.

– Når man kommer i pleje, er der altid sket noget, som gør, at man ikke kan bo derhjemme. Så det allervigtigste er, at plejefamilierne kan give den tryghed og omsorg, som barnet mangler, siger hun.

Iben Olsen fortæller, at man som pleje- og aflastningsfamilier kan leve på mange forskellige måder, og det ikke er det, der er det afgørende.

– Man må gerne være alene som plejeforælder, man kan også være i par. Det er sådan set ikke afgørende, så længe man kan give den tryghed, barnet har brug for. Man kan også bo på flere forskellige måder. Det er faktisk bare godt, for børnene kan også have forskellige behov. Nogle vil have godt af at bo på landet med dyr omkring sig, andre har godt af at bo i et byområde, hvor tingene er tæt på, siger hun.


Iben Olsen. Foto: Jacob Jepsen


Skal godkendes først

For at blive pleje- eller aflastningsfamilie skal man ifølge Iben Olsen have en formel godkendelse og gennemføre en kort grunduddannelse.

Det tager omkring et år at blive godkendt, og derfor haster det med at få flere plejeforældre i gang nu.

Iben Olsen fortæller, at plejeforældrene bliver godkendt i tre forskellige kategorier.

Der er dem, der er alment godkendt, som får de letteste sager, hvor børnene kan gå i institution eller skole, og hvor plejeforældrene kan passe et almindeligt arbejde.

Der er den forstærkede plejefamilie, hvor den ene forælder for eksempel er pædagogisk uddannet og kan støtte barnet yderligere.

Og så er der den specialiserede plejefamilie, hvor man er specialiseret i at have børn med udfodringer som for eksempel diagnoser eller tilknytningsvanskeligheder.

Mangler især specialiserede plejefamilier

På Bornholm mangler der ifølge Iben Olsen plejefamilier indenfor alle tre kategorier, men især de specialiserede.

– Vi får flere børn, der udover tryghed og omsorg har brug for en eller anden form for behandling. Det kan være børn med diagnoser eller børn, der har oplevet meget store omsorgssvigt, som har brug for, at der bliver arbejdet mere med noget bestemt, siger hun.

Iben Olsen håber, at flere bornholmere med de rette evner vil melde sig som pleje- og aflastningsfamilier, men hun understreger også, at man skal være indstillet på, at det er mere end et almindelig arbejde, man påtager sig.

– Det er et arbejde, som får indflydelse på ens familieliv og privatliv. Det skal man være indstillet på. Og så skal man selvfølgelig føle sig klædt på til at påtage sig det arbejde. Det er ikke nok, at man vil det med hjertet, man skal også gøre det med hjernen. Det vil sige, at man også fagligt ved, hvordan man støtter barnet bedst, siger hun.

Med til at gøre en forskel

Iben Olsen fortæller, at Bornholms Regionskommune gør arbejdet med familiepleje attraktivt ved at anerkende den forskel, plejefamilierne gør, og samle dem i netværksgrupper med andre plejeforældre.

– Vi sørger for, at de kan dele den glæde, det er at støtte et barn og se, hvad det gør af forskel i et barns liv. Vi vil fremover i højere grad vægte, at plejefamilierne også føler, de er en del af et fællesskab gennem vores netværksgrupper, hvor de kan udveksle erfaringer og føle, at de har en form for kolleger, siger hun.

Derudover skal der ifølge Iben Olsen også være en rimelig løn og gode arbejdsvilkår for plejefamilierne.

– Vi giver dem ordentlige forhold, hvor de har mulighed for at få råd og vejledning hos os. De skal kunne komme i kontakt med os, når de har brug for det. Og så skal de aflønnes i forhold til den opgave, de løfter, så de ikke føler, de får for lidt. Det er ikke for pengenes skyld, man skal gøre det, men tingene skal hænge sammen for dem, når de løfter en stor opgave, som det jo er at være plejefamilie, siger hun.


Informationsmøde om familiepleje

Bornholms Regionskommune inviterer alle, der vil høre mere om at blive pleje- eller aflastningsfamilie, til et uforpligtende informationsmøde onsdag den 14. april.

Her kan man møde Iben Olsen, der er leder af familieplejeteamet, teamets familieplejekonsulenter og flere andre relevante aktører samt repræsentanter fra de nuværende bornholmske plejefamilier.

På grund af covid-19 er det nødvendigt at tilmelde sig hos Iben Olsen senest den 12. april.