Elever fra Åvangsskolen deltog i landsfinale i Odense

Elever fra Åvangsskolen deltog i landsfinale i Odense
Grøn Støj fra Åvangsskolen. Foto: Frank Koefoed Andersen
NYHED | ABONNENT | 4. DEC 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
4. DEC 2022 • 05:30

Selvom det ikke blev til priser ved landsfinalen, tager holdet derfra med en god følelse.

Kan man i fremtiden forvandle støj fra blandt andet motorveje og virksomheder om til energi?

Det er i hvert fald kernen i det innovationsprojekt, holdet 'Grøn Støj' fra 7. klasserne på Åvangsskolen i Rønne lørdag præsenterede ved landsfinalen i teknologikonkurrencen First Lego League, der fandt sted i Odense.

Men selvom dommerne var begejstrede for projektet, så måtte holdet med ni elever tage fra landsfinalen uden en pris.

– Men det er gået meget godt, og det var en rigtig flot fremlæggelse, og gruppen gik derfra med en god fornemmelse, fortæller holdets lærer, Frank Koefoed Andersen, da afgørelsen har fundet sted, og holdet er på vej hjem til Bornholm.

Model i Lego

First Lego League er en verdensomspændende naturvidenskabelig teknologikonkurrence, og målet er blandt andet at inspirere børn og unge i alderen 10-16 år til at blive morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.

Der var bornholmsk finale i november, hvor Grøn Støj kvalificerede sig til landsfinalen med det samme projekt.

Helt konkret har gruppen til landsfinalen bygget en model af deres innovation i Lego.

– Og så har vi kørt robotkonkurrence, hvor man skal løse nogle opgaver, og gruppen har præsenteret deres projekt, der går ind under kategorien 'bæredygtig energi', fortæller Frank Koefoed Andersen.

Lang tur hjem

I alt var 27 hold med til landsfinalen.

– Der har været 14 hold, som har vundet lokale finaler, og så 13 hold, der er privat tilmeldte fra for eksempel en forening eller efterskole, fortæller Frank Koefoed Andersen.

– Der var ret stor forskel på formen af præsentationsmidler og andet, når man kom herover. Nogen har fået et andet budget end det, vi havde med og havde fået printet deres egne standere. Det var tydeligt, at der også var nogle grupper, der har arbejdet med det i flere måneder.

Grøn Støj ankom til Odense fredag, og sent lørdag eftermiddag går turen altså mod Sjælland, hvor de skal have natfærgen fra Køge.

– Det er en lang tur, så det er nogle trætte børn. Der har været ventetid og godt fyldt op med larm. Men det har de klaret superfint.