Corona på fremmarch – her er status på Bornholm

NYHED | ABONNENT | 22. JUN 2022 • 11:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. JUN 2022 • 11:30

Efter flere uger med ganske få covid-19-tilfælde er lidt flere bornholmere inden for den seneste uge testet positiv. Antallet at testede er fortsat meget lavt, viser SSI's regneark, som Tidende har gennemgået.

Corona-pressemøderne ruller igen, fordi smittetallene – drevet frem af to nye omikron-varianter – er stigende. Hvordan er billedet på Bornholm?

Siden sidste onsdag, den 15. juni, er 38 bornholmere testet positiv, viser Statens Serum Instituts overblikstal. Generelt har spredningen af virussen været på lavt blus siden slutningen af marts, men løbende er enkelte bornholmere blevet testet positiv.

Eksempelvis blev der mellem 29. maj og 16. juni hver eneste dag registreret mellem to og seks nye smittede.

Den seneste håndfuld dage er der sket en stigning i tallene, og i fredags blev 13 personer med adresse på Bornholm testet positiv. Det var det højeste antal smittede på én dag siden 11. april.

Under 40 testede om dagen

Om smittetallene er et retvisende udtryk for smittens udbredelse, kan der dog herske tvivl om, for langt færre end tidligere bliver podet, og man må formode der er et mørketal.

I juni har i gennemsnit blot 36 bornholmere om dagen ladet sig teste for covid-19. Blandt de testede den seneste uge er mere end hver syvende testet positiv på Bornholm, kan man udlede af SSI’s data.

Incidenstallet på Bornholm er angivet til 95 smittede per 100.000 indbyggere, og regionskommunen hører til i den tredjedel med færrest smittede i forhold til befolkningens størrelse.

Otte kommuner i hovedstadsområdet har incidenstal på over 200 ifølge tirsdagens opdatering fra SSI.

Uforudsigelighed

Hvordan det udvikler sig herfra med den nye undervariant, undlod deltagerne på pressemødet at komme med spådomme på. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortalte, at myndighederne især holder øje med, hvordan sygdommen og de nye varianter udvikler sig i Portugal.

– Hvis der er noget, vi har lært under den her covid-epidemi, er det uforudsigeligheden, sagde Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør.

Han oplyste på pressemødet, at smittetallene er mest stigende blandt de 40-80-årige, og at sygehusene har registeret flere positive test blandt indlagte. Der er imidlertid ikke stor smittespredning på plejehjem eller flere indlagte på intensivafdelingerne.

Testes man positiv, opfordres man stadig til at isolere sig mest muligt fra andre.

– Bliv hjemme, også selvom det er sommerferie, lyder beskeden fra Brostrøm til de smittede.

Det ligger ikke i kortene, at der iværksættes restriktioner for at dæmpe aktiviteten i samfundet nok engang, understregede statsminister Mette Frederiksen (S) på formiddagens pressemøde.

– Med den viden, vi har nu, og med den store vaccinetilslutning i Danmark, som vi tillader os at regne med fortsætter i efteråret, så ser vi ikke et efterår og en vinter med store restriktioner og nedlukninger, sagde hun.