Arnager Røgeri slår dørene op for de coronatrætte med Jacob Haugaard på scenen 

Arnager Røgeri slår dørene op for de coronatrætte med Jacob Haugaard på scenen 
Foto fra Store Torv i Rønne, hvor genåbningen af restauranter og barer onsdag også blevet fejret. Foto: Berit Hvassum
| 21. APR 2021 • 19:01

21. APR 2021 • 19:01

GENÅBNING

Da folketinget i sidste uge fremrykkede åbningsplanen og meddelte, at danskerne fra onsdag 21. april igen vil kunne nyde en god middag i godt selskab på landets restauranter, lagde de en plan på Arnager Røgeri.

For selvom restauranterne stadig er underlagt restriktioner, skulle fremrykningen fejres med det bestyrer Alister Kosar kalder for en midtvejsfest.

– Fordi folk er kørt coronatrætte. Nu vil de altså gerne have lidt sol og lidt fest.

Arnager Røgeri blev sidste efterår solgt til Anette Casmose Filthuth, og vinteren er gået med at bygge om og stykke et nyt koncept sammen, som onsdag aften skulle til sin generalprøve.

– Hele vores forretningsplan er, at vi gerne vil lave et sted, hvor der også kan være live musik og underholdning til bornholmerne omkring Arnager.

I den forbindelse har røgeriet bygget en scene, og til at indvie den ringede Alister Kosar til musiker, komiker og toastmaster par excellence Jacob Haugaard.    

– Ja, jeg kender jo Jakob (Haugaard, red.) lidt fra min tid på et magasin og Anette (Casmose Filthuth, red.) kender ham privat. Så jeg gav ham er kald og spurgte: ”Kan det ikke være dig?” og så svarede han "Jo, for helvede", som kun han kan sige det.

Føles som første gang

Jacob Haugaard ankom til øen tirsdag. Sammen med sin kone havde han taget turen i deres bil over Sverige. 

Onsdag aften er første gang han er på scenen foran et publikum siden 1. marts 2020, og han betragter aftenen som et "skægt eksperiment". 

– Jeg føler lidt, det er første gang, jeg skal ud og spille, selvom jeg har været på landevejen i over 30 år og har spillet og optrådt for folk mindst to gange om ugen. Så jeg har det lidt sådan "Hvordan plejer jeg at gøre?". 

– Hele min branche har jo været lukket ned fuldstændig. Altså der er minkavlerne, og så er det showbizz. 

Nu hvor den folkekære entertainer ikke har kunne boltre sig på landets scener, har han fået tiden til at gå med at male, bygge sit studie om og produceret et nyt album. 

Aftenens gæster på Arnager Røgeri får ovenikøbet den fornøjelse at være det første publikum, der får lov til at høre en sang fra troubadurens nye album. 

Dejligt at være i gang igen

Mens gæsterne begynder at dukke op, står køkkenchef Diana Marian Bendtsen Pedersen og styrer slagets gang ude i køkkenet.

Hun har været ansat siden 1. marts, og har således kun haft seks uger til at optimere menuen og få køkkenet til at spille.

– Det har været hårdt, men samtidig også sjovt, for jeg har fået lov til at danne mit eget billede af, hvordan en restaurant skal drives, og hvordan menukortet skal sammensættes.

Køkkenchefen var sidste år sommeransat på Gudhjem Røgeri og er oven på nedlukningen selvsagt meget glad for, at få lov til at lave mad til gæster igen.

– Det er skønt, der kommer liv i røgeriet. Det er det, man kan lide, når man arbejder i køkken. Fuldt ræs, knald på.  

Den holdning deles af tjener Kenny Anwar på 18 år.

– Det er dejligt. Jeg glæder mig meget til at komme i gang igen. Det er sjovt, at det er lidt noget andet end det sædvanlige med nye ejere og nyt koncept. Jeg håber, vi kan leve op til gæsternes forventninger.

Det er Kenny Anwars andet år som tjener. Før det har han arbejdet tre sæsoner som opvasker. En, der derimod er helt ny i et køkken, er aftenens opvasker er Emma Speed Petterson.

– Jeg er spændt, men ikke så nervøs, for jeg tror det bliver rigtig godt. Også nu hvor der er kommet musik.

Længe ventet genåbning

De gæster, Bornholms Tidendes udsendte taler med, er både glade for konceptet og maden. Men mest af alt er de glade for at kunne komme i byen igen.

– Det har jeg ventet længe på. Jeg var coronatræt allerede efter 14 dage. Så det er sgu dejligt, siger gæst hos Arnager Røgeri Kim Skov.

Hvad vil det sige at være coronatræt?

– Det er med, at man ikke kan komme ud og ikke selv kan bestemme, hvad man vil, hvem man vil være sammen med, hvilken restaurant eller bar man skal tage på og hvilken musik, man vil ud og høre.

En anden der også tilkendegiver sin coronatræthed er Arne Ipsen.

– Jeg har været træt af det lige fra begyndelsen. Især det med at bære mundbind. Det er det værste.

Han sidder og spiser sammen med sin kone. De har hver fået en omgang varmrøget laks.

– Det er fantastisk. Fem stjerner, siger Arne Ipsen.

Et par borde længere nede sidder Johnny Fagerlund på 52, Jane Mortensen på 50 år, Lukas Fagerlund på 20 og Tobias Fagerlund på 22.

– Det er skønt og lækkert at være ude igen, siger Johnny Fagerlund.

Familien besluttede i går at tage ud til røgeriets såkaldte midtvejsfest.

– Jeg var her ude og sætte et fadølsanlæg og syntes, det lød meget spændende.

Alle ved bordet er tilfredse med maden, ligesom hele familien har længtes efter denne dag længe.

– Om jeg har været træt af corona? Ja, og især min virksomhed, siger Johnny Fagerlund, der ejer og driver bryggeriet Small Batch sammen med makkeren Anders Blomquist.

FÅ ABONNEMENT