70 bornholmere fortæller om krigen

70 bornholmere fortæller om krigen
Birgite Müller Marcussen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NOTITS | 22. MAR 2022 • 19:30
NOTITS
22. MAR 2022 • 19:30

Om 14 dage udkommer bogen "70 Erindringsglimt fra russertiden på Bornholm" på Hakon Holms Forlag.

Erindringsglimtene er indsamlet og skrevet af forfatter Birgitte Borgen Müller Marcussen, som er født og opvokset i Ekkodalen. Hendes barndomshjem var direktørvillaen Klippely. I dag tilhører villaen Naturstyrelsen, men fra opførelsen i 1904 og 100 år frem dannede den rammen om familien Müllers liv. Birgitte Borgen Müller Marcussens far, Olaf Borgen Müller, var nemlig direktør på Almindingen Savværk, som lå mellem jernbanen og Almindingsvejen, tæt på Almindingen Station.

I bogen fortæller 70 ældre bornholmere om deres oplevelser under de sovjetrussiske bombardementer af Rønne og Nexø, om de tyske soldater og flygtninges flugt fra øen - og om russernes ankomst og 11 måneder på Bornholm.

Birgite Müller Marcussen, der i dag er 73 år, forlod øen i 1966 som student og har i mange år boet i Kgs. Lyngby. I 1991 købte hun imidlertid den nu nedlagte Almindingen Station, hvor hun har tilbragt sommerhalvåret siden hun gik på pension som lærer i 2013. Birgitte Borgen Müller har flere gange optrådt som guide i forbindelse med kulturarrangemetner i Aakirkeby og har desuden været en flittig bidragyder til Bornholms Tidende med sine erindringsglimt fra krigens tid.

Bogen udkommer tirsdag den 5. april, på 76-årsdagen for russernes afrejse fra Bornholm.