19. APR 2017 • 18:11UDLAND

Domstol afviser Ukraines krigsklage over Rusland

Ukraine havde beskyldt Rusland for at finansiere terrorgrupper og tillade racediskrimination på Krim.

Den Internationale Domstol i Haag afviser Ukraines forsøg på at forhindre Rusland i at sende penge, våben og mandskab til det østlige Ukraine.

Ukraines regering havde indklaget Rusland for domstolen med beskyldninger om, at russerne krænker en international aftale, der forbyder finansiering af terrorgrupper.

Ukraine mener, at Rusland finansierer "terrorister" ved at støtte de prorussiske oprørere i det østlige Ukraine og undlade at stoppe de militære bidrag, der er sivet hen over den ukrainske grænse til oprørerne.Men ifølge domstolen har Ukraine ikke i tilstrækkelig grad bevist, at penge fra Moskva bruges til at "forårsage død eller alvorlig skade på civile".

Derfor blev sagen afvist af domstolen.Dog stiller domstolen krav til Rusland om at respektere etniske ukraineres og tatarers rettigheder på Krim-halvøen.

Ukraine havde bedt domstolen om hjælp til at stoppe, hvad den betegner som "racediskrimination" fra Ruslands side.

- Domstolen er af den opfattelse, at Krim-tatarer og etniske ukrainere på Krim tilsyneladende fortsat er sårbare, siger chefdommer Ronny Abraham.Rusland annekterede Krim i 2014. I den østlige del af Ukraine gør prorussiske støtter oprør mod regeringen i hovedstaden Kijev.

Konflikten i Ukraine har kostet over 10.000 mennesker livet i de lidt over tre år, den har raset.

Den Internationale Domstol i Haag har endnu ikke afgjort, om den vil behandle Ukraines største anke, der er indgivet i januar.

Her opfordrer Ukraine de 16 dommere ved domstolen til at se nærmere på, om Rusland har et ansvar for "terrorhandlinger begået af dets stedfortrædere i Ukraine".

Det omfatter blandt andet beskydning og bombardement af civile samt nedskydningen af et fly fra Malaysia Airlines, der blev ramt af et russisk fremstillet missil i juli 2014.

Alle 298 mennesker om bord døde.

Ukraine vil have Rusland til at betale kompensation til alle civile fanget i konflikten samt til de efterladte efter de 298 mennesker, der mistede livet, da flyet blev skudt ned./ritzau/AFP

Mest læste