Nyt anlæg skal hjælpe Østersøen

Nyt anlæg skal hjælpe Østersøen
Et moderne rensningsanlæg i landsbyen Fågelmara sætter en stopper for udledning af urenset spildevand. Foto: Karlskrona kommune
NOTITS | 25. APR 2024 • 16:30
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
25. APR 2024 • 16:30

Et moderne rensningsanlæg er en gevinst for Østersøen, mener Karlskrona kommune.

I en årrække har et rensningsanlæg i landsbyen Fågelmara i Blekinge ikke haft kapacitet nok til at behandle områdets spildevand, og forurenet vand blev derfor ledt urenset ud i Østersøen. Det skal en nyt anlæg sætte en stopper for.

Karlskrona kommune kalder det nye rensningsanlæg en vigtig miljøinvestering, der skal sikre en bæredygtig og effektiv håndtering af spildevandet i området. I fremtiden vil det oprindelige anlæg fra 1960'erne rense spildevand fra industrien, mens det nye behandler det, der kommer fra beboerne i området.

– Gennem den øgede kapacitet, som to rensningsanlæg medfører, og en gennemtænkt teknologi, får vi en bedre rensning af spildevandet. Vi har blandt andet forbedret og udvidet rensningen af det udgående vand gennem et tromlefilter. Nu vil vi frigive renere vand og derved mindske miljøbelastningen, hvilket er positivt, siger driftsleder David Malm i Karlskrona kommunes vand- og afløbs-/havneafdeling på hjemmesiden.

En prioriteret sag

Det nye anlæg blev indviet tirsdag, men det har allerede været i drift i et par uger, og alle værdier ser gode ud, fortæller Karlskrona kommune.

– Et rent hav er en prioriteret sag for Karlskrona kommune. Det nye rensningsanlæg er en vigtig investering for at reducere udledningen af næringsstoffer til Østersøen. Vi skal passe på vores hav og arbejde for at mindske eutrofiering og iltfattig bund. Det er en stor investering for Østersøen, siger formanden for drifts- og servicebestyrelsen, Morgan Kullberg.

Eutrofiering er overgødskning af søer og havområder med plantenæringsstoffer, især nitrat og fosfat.