18. MAJ 2017 • 10:13ERHVERV/POLITIK

Venstre vil beholde gældsinddrivelse hos staten

Flere borgmestre har foreslået, at kommunerne igen får ansvar for at inddrive gæld. V kan ikke se det for sig.

Nuværende finansminister Kristian Jensen (V) fortryder fra sin tid som skatteminister, at inddrivelsen af borgernes gæld til det offentlige alt for forhastet blev flyttet fra kommunerne til staten.

Men det er ikke en løsning på de problemer, som skattevæsnet står med i dag, at rykke inddrivelsen tilbage til kommunerne, mener Venstre.- Så længe de ikke står sammen om et ønske, bliver det i hvert fald ikke til noget, siger Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm.

Det vil heller ikke give mening, hvis hver enkelt kommune skal til at have sit eget system, påpeger hun.- Det vil kun skabe mere forvirring, mener hun.Flere borgmestre har den seneste tid givet udtryk for, at de selv er bedre i stand til at inddrive den gæld, borgerne skylder det offentlige, end staten er.Skats storstilede computersystem EFI, der egentlig skulle stå for inddrivelsen, er nemlig skrottet.Og spørger man Erik Lund, tidligere direktør i Skat og forhenværende konservativ borgmester i Allerød, burde kommunerne have opgaven tilbage. Men det er Venstre altså ikke enig i.

Politikerne er dog indstillet på at hjælpe kommunerne, hvis pengekasser har kunnet mærke, at inddrivelsen har været gået i stå.Staten forhandler i øjeblikket om prisen for at overtage nogle af kommunernes restancer, fortæller Louise Schack Elholm.EFI, der er en forkortelse for Et Fælles Inddrivelsessystem, har været "dyre lærepenge", understreger Louise Schack Elholm. Men netop derfor vil der ikke blive begået de samme fejl igen.

Problemet med EFI stak nemlig dybere end et it-system, der ikke virkede. Skattelovgivningen var simpelthen for kompleks til at blive håndteret af computere, har politikerne måttet erkende.- Vi laver en masse forenklende tiltag. Tidligere var der 365 forældelsesfrister fordelt over året. Det er skåret ned til 12, siger Louise Schack Elholm.- Der var mange forskellige renteniveauer. Hvis man havde forskellig type af gæld, blev der tilskrevet forskellige renter. Det har vi lavet om, så det er samme rente.Desuden har Skat ansat nye medarbejdere, der bedre kan forstå samspillet mellem it-systemer og lovgivning, fortæller hun.

- De skal kunne forstå, hvordan vi skal lave lovgivning, så den passer til it-systemet. Og når de får systemet retur, skal de også kunne forstå det. Et af problemerne med EFI var, at medarbejderne simpelthen ikke forstod det.

/ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

19. MAJ 2018 • 11:51 FOR ABONNENTER

Spillested vil lave om på dødvande i musiklivet

Mest læste