Travmand: Nye forhold i Almindingen kan betyde sportens død på Bornholm
Foto: Berit Hvassum

11. MAJ 2018 • 20:07SPORT • AF TOMMY KAAS

Travmand: Nye forhold i Almindingen kan betyde sportens død på Bornholm

Et ekstra træningsareal på halvanden kilometer er slet ikke nok. Travsporten er i store problemer, og at man ikke længere kan træne frit i Almindingen, kan blive fatalt – for hesteejere og travtrænere men ikke mindst for travbanen Bornholms Brand Park.

Det mener Filip Jensen, travmand og nyt bestyrelsesmedlem i Hesteejerforeningen. Han udtaler sig her som privatperson og ikke med sin nye bestyrelseskasket på, påpeger han.

– Jeg kan ikke forstå, at man kan finde på at skrive under på sådan en aftale, siger Filip Jensen til Bornholms Tidende.

Naturstyrelsen kunne i denne uge fortælle, at man har indgået en ny partnerskabsaftale med Bornholms Travselskab. Den giver travkuskene lov til at træne på en ny strækning og betyder, at der i alt er cirka 4,5 kilometer skovveje til træning i Almindingen.

Men det er slet ikke nok, mener travfolket. Tidligere kunne man træne i hele Almindingen, og Filip Jensen har i sin tid på skovstierne kun mødt positive mennesker.

– Folk fotograferer os, når vi kommer forbi. Vi tager hensyn, og de ønsker os god tur. Det har altid fungeret fint, siger han.

– Selvfølgelig er der nogen, der har kørt som idioter, men sådan er det da også med bilisterne på landevejen. Her er vi alle sammen blevet straffet, fordi nogle få ikke har kunnet køre ordentligt, siger Filip Jensen.


Filip Jensen. Foto: Willy Mogensen


Et anspændt forhold
Den nye aftale er værdiløs for travtrænerne, mener Filip Jensen. Selv har han fået inddraget sin tilladelse til at køre i Almindingen, efter at han blev stoppet i trav et sted, hvor han kun måtte skridte.

– Én gang blev jeg stoppet, og otte dage senere fik jeg inddraget min tilladelse, fortæller han.

Det vidner om et noget anspændt forhold mellem Naturstyrelsen og travsporten.

– Det er min oplevelse, at det handler om magt. De vil vise, at det er dem, der bestemmer, og derfor gør de det her. Vi har intet at skulle have sagt, siger Filip Jensen.

Rundt om Almindingen har flere hesteentusiaster investeret i ejendomme, fordi skovens stier har været et oplagt træningsareal, men da Naturstyrelsen tidligere i år gjorde træningen forbudt i stort set hele skoven, forringede det travfolkenes muligheder.

Det kan have fatale konsekvenser, mener Filip Jensen.

– Ja, jeg frygter for sporten, siger han.

– Der er altså tale om en kæmpe turistattraktion, som trækker suverænt flest tilskuere til. Men hvis sporten bliver forringet, bliver de seværdige løb færre. Og så bliver der ikke lige så meget at komme og kigge på, siger Filip Jensen.

I yderste konsekvens bliver travsporten på Bornholm en saga blot, forudser han.

Ombudsmanden kan gøre noget
– Men lad os nu håbe, at ombudsmanden pålægger ham at åbne skoven, siger Filip Jensen om skovrider Søren Friese, der står i spidsen for forbuddet i Almindingen.

Hesteejerne har sendt sagen til Folketingets Ombudsmand, og bornholmernes advokat mener, at man har en god sag, fortæller Filip Jensen.

– Jeg håber meget, at det her falder ud til vores fordel, for ellers går vi en meget kedelig fremtid i møde, siger han.

Mest læste

18. APR 2019 • 17:29SPORT

NB Bornholm tabte i Hellerup

18. APR 2019 • 16:16SPORT

Rønne fB sejrede skærtorsdag