Problemerne fortsætter: 'Ingen planer om værft'

Problemerne fortsætter: 'Ingen planer om værft'
Mandag morgen var der igen problemer med den ene motor på Express 5. Foto: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 11. SEP 2023 • 11:38
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. SEP 2023 • 11:38

Der er stadig problemer med en af turboladerne på Express 5.

Mandag morgen var den gal igen med Express 5. På dagens første tur til Ystad blev færgen cirka et kvarter forsinket på grund af tekniske udfordringer, og forsinkelsen fortsatte på turen hjem til Rønne. Årsagen var den samme som i sidste uge, nemlig turboladeren på den en motor.

Både tirsdag og onsdag var hurtigfærgen ude af drift på grund af en garantireparation af selvsamme turbolader. Arbejdet blev forsinket, og færgen sejlede med nedsat hastighed torsdag, hvor meldingen var, at man ville nå i mål med det sidste arbejde.

– Reparationen har dog ikke haft det resultat, man forventede, og turboladeren kan derfor stadig ikke arbejde ved maksimal belastning, hvorfor pågældende motor kun kan opereres ved lavere belastning, fortæller pr- og kommunikationschef Jesper Maack hos Bornholmslinjen mandag.

Motorproducenten Wärtsilä arbejder lige nu på at afklare, hvor problemet ligger – samt en plan for udbedring, fortæller Jesper Maack.

Tidende har spurgt Jesper Maack, om Bornholmslinjen overvejer at sende Express 5 på værft for at få styr på de udfordringer, der har været, siden færgen blev sat i drift mellem Rønne og Ystad.

– Lige nu er der ingen planer om værftsophold overhovedet. Det er arbejde, som bliver håndteret om natten under oplægning, fortæller han.

Det er ikke første gang, en ny bornholmsk hurtigfærge har problemer med en turbolader. Det samme havde Leonora Christina i 2011.

 

Sådan straffes rederiet

Ved forsinkelser straffes rederiet med bod jævnfør kontrakten med Transportministeriet. Størrelsen af boden afgøres efter, hvor mange minutter færgen er forsinket. Skemaet med trin 0-6 ser således ud:

Under 10 min.: Ingen bod
10-20 min.: 2.000 kr.
20-40 min.: 6.000 kr.
40-60 min.: 12.000 kr.
60-120 min.: 18.000 kr.
120-240 min.: 25.000 kr.
Over 240 min. eller aflysning: 60.000 kr.

Det er endnu uvist, om bod kommer på tale i den nuværende situation med Express 5, eller om det falder under paragrafen for havari, oplyser rederiet.

Kilde: Hovedkontrakt, samfundsbegrundet færgebetjening af Bornholm