Nul aflysninger for første gang

Nul aflysninger for første gang
Bornholmslinjen vil ikke tage hele æren. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 6. DEC 2022 • 15:30
Tommy Kaas
Digital chef
NYHED | ABONNENT
6. DEC 2022 • 15:30

I begyndelsen af det nye år ankommer Bornholms nye hurtigfærge til Østersøen. Inden da når Express 1 at sætte en slags efterårsrekord.


Kort inden ankomsten af Bornholms nye hurtigfærge Express 5 når Bornholmslinjen en form for milepæl med den nuværende, primære færge på Ystad-ruten, Express 1.

Siden rederiet overtog den samfundsbegrundede færgebetjening af Bornholm den 1. september 2018, har efterårsmånederne september, oktober og november hvert år budt på aflysninger på grund af ekstremt vejr.

Men sådan er det ikke i år. For første gang i Bornholmslinjens nu fem forsøg med Østersøens efterårsblæst lander antallet af aflysninger i efterårets tre måneder på et rundt nul. Det viser en gennemgang, som Tidende har foretaget i statistikkerne.

Bornholmslinjen lagde ud med hele 38 aflysninger i rederiets tre første måneder tilbage i 2018, men Express 1, som i mellemtiden har fået en t-foil-stabilisator på, har siden fået barberet mange aflysninger af. Hurtigfærgen kan dog ikke tage hele æren for statistikken, lyder det fra rederiet

– Når ret skal være ret, så skal vi jo nødvendigvis sende en del af æren i retning af det fine efterårsvejr. Det er trods alt vind og bølger, som har det store ord at skulle have sagt i den forbindelse, forklarer pr- og kommunikationschef Jesper Maack.

– Men vi er glade for den fine efterårsstatistik – og den kommer jo ikke dårligt tilbage, hvis vejret på et tidspunkt viser tænder igen.

Mindre blæst

Et kig i statistikkerne hos Danmarks Meteorologiske Institut viser også umiddelbart et mindre blæsende efterår end de foregående år.

DMI oplyser, at den slags er svær at lave egentlige sammenligninger omkring, men de tilgængelige tal for 2022 viser de laveste niveauer i den højeste målte middelvind set over de tre måneder.

I september blev der ifølge DMI målt 16,9 meter per sekund som højeste middelvind målt over 10 minutter. I oktober var højeste middelvind på 18,8 meter per sekund, mens november var nede på 16,4 meter per sekund. Samlet set ligger det under de højeste målinger for efterårsmånederne i årene 2018 til 2021.

Aflysninger

Her er det samlede af Bornholmslinjens aflysninger i månederne september, oktober og november.

Efteråret 2018: 38 aflysninger

Efteråret 2019: 8 aflysninger

Efteråret 2020: 28 aflysninger

Efteråret 2021: 18 aflysninger

Efteråret 2022: 0 aflysninger